Proiectul „Cooperare transfrontalieră durabilă pentru cetățeni între Marghita și Berettyóújfalu” are un buget de 80.000 euro și o perioadă de implementare de 18 luni, 1 decembrie 2018-31 mai 2020. „Scopul acestui proiect este o inițiativă de colaborare culturală transfrontalieră între orașele Marghita și Berettyóújfalu la care să participe 2000 de persoane. Beneficiarii proiectului se vor cunoaște mai bine, vor face schimb de experiență, vor coopera și colabora pentru a descoperi și promova tradițiile culturale menite să asigure continuitate”, a precizat, joi, la conferința de deschidere, managerul de proiect, Botos Alexandru. Municipiul Marghita este lider al proiectului, iar Centrul Cultural Berettyó este partener. 48.000 euro este suma ce îi revine liderului, din care se va achiziționa o scenă mobilă și se vor organiza evenimente culturale. „Este cel de-al treilea proiect transfrontalier pe care îl derulăm. Prin proiectul strategic pe sănătate se va dota ambulatorul spitalului municipal Dr. Pop Mircea cu aparatură în valoare de 270.000 euro. Cel de-al doilea proiect, în care sunt implicate cinci unități administrativ-teritoriale din zona de graniță, Aleșd, Șinteu, Marghita, Szarvas și Berettyóújfalu, ne va ajuta să îmbunătățim calitatea serviciilor publice pe care le furnizăm membrilor comunității. Iar acum vom putea achiziționa și scena pentru organizarea evenimentelor culturale”, a adăugat primarul Pocsaly Zoltán.

Abordare comună și soluții inovative

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune ce abordează nevoile comunităților situate de ambele părți ale graniței urmărind identificarea unor soluții inovative. „Colaborăm de multă vreme. Avem proiecte comune, zilele comunităților, festivaluri. Dorim să  continuăm pe acest drum cu atât mai mult cu cât recent, Primăria din Berettyóújfalu a fost desemnată, în Ungaria, autoritatea locală care s-a aflat în slujba cetățeanului. Unul dintre criteriile ce au condus spre acest deziderat a fost colaborarea bună pe care am avut cu ONG-urile”, a precizat Bónácz János, viceprimarul din Berettyóújfalu.

Pe parcursul implementării proiectului se vor organiza 6 întâlniri transfrontaliere, dar și câte două evenimente culturale de fiecare parte a graniței. În această toamnă, la Marghita va avea loc Festivalul Tradițiilor, iar anul viitor, municipalitatea va organiza un program special de Ziua Europei.

Veres Diana