Proiectul de modernizare a Școlii Gimnaziale nr. 1 Lăzăreni este realizat în proporție de 70% și urmează să fie finalizat până în toamnă, la începerea noului an școlar, a anunțat primarul Vasile Cristian Paul.

Investiția, în valoare de 554.000 lei, este finanțată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) – etapa a II-a, și presupune, printre altele, lucrări de recompartimentare a grupurilor sanitare, introducerea încălzirii centrale, înlocuirea sistemului electric în totalitate, schimbarea parchetului, zugrăveli și demararea procedurii pentru obținerea autorizației ISU. ,,Anul școlar următor va începe în condiții mult mai bune pentru toți elevii care vor învăța la această școală, lucru care ne bucură și care, cel mai probabil, se va vedea inclusiv prin îmbunătățirea situației școlare”, a declarat, pentru NewsBihor, Vasile Cristian Paul, primarul comunei Lăzăreni.

Primăria a mai obținut fonduri și de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) pentru construirea și dotarea Grădiniței cu Program Prelungit Gepiș, un proiect în valoare de 1,6 milioane lei. Clădirea va avea regim de înălțime subsol, parter și etaj și va găzdui patru săli de grupă, două săli de sport, o sală de mese, vestiare, un cabinet medical, un oficiu, cancelarie și un birou pentru conducere. Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat curând, promite edilul.

1 milion de euro pentru asfaltare

Fonduri europene folosește administrația locală și pentru modernizarea infrastructurii rutiere de interes local din toată comuna, după ce a câștigat un proiect în valoare de 1 milion de euro în acest sens, pentru care se asigură cofinanțare de 998.500 lei. Ordinul de începere a lucrărilor de asfaltare pentru cei 5,7 kilometri de drum a fost dat în urmă cu două săptămâni. Tot cu prijinul AFIR, se lucrează la modernizarea căminelor culturale din Lăzăreni și Cărăndeni. ,,Pentru acest proiect am obținut 1,2 milioane lei. Lucrările au ajuns la jumătate și avansează într-un ritm bun”, a precizat primarul.

În faza de recepție a lucrărilor se găsește proiectul de modernizare a străzilor, pe o lungime de 2,2 kilometri, din comună. Investiția se ridică la 1,2 milioane lei și a fost finanțată prin PNDL II. Aceeași sursă de finanțare a fost fructificată și pentru modernizarea unei clădiri care va deservi înființării unui centru medical de permanență în localitatea Lăzăreni. Lucrările în valoare de 603.000 lei sunt, în prezent, în derulare.

Două proiecte cuprinse în bugetul local se află, momentan, în faza de autorizare. Este vorba despre extinderea alimentării cu apă în localitățile Lăzăreni și Bicăcel pe o distanță de 3,6 kilometri, investiție estimată la 230.000 lei, respectiv construcția a două parcări, una în fața Școlii Gimnaziale nr. 3 Calea Mare și alta în vecinătatea Școlii Gimnaziale nr. 1 Lăzăreni, obiective evaluate la 450.000 lei.

Acestea nu sunt singurele investiții care se leagă de numele comunei. În urmă cu două săptămâni a fost finalizată introducerea alimentării cu apă, pe o lungime de 32 kilometri, în satele Lăzăreni, Calea Mare, Cărăndeni, Bicăcel și Gepiș. Lucrarea, finanțată prin PNDL I, a costat 4 milioane lei. De asemenea, urmează să se facă recepția lucrărilor pentru modernizarea pe o lungime de 3,5 kilometri a DC 192 în localitatea Gruilung, reprezentând o investiție în valoare de 1,6 milioane lei, asigurată de Guvernul României.

Larisa Patricia Herlaș