Potrivit organizatorilor, în prima etapă a „Raliului fără frontiere”, automobilele vor străbate localitățile de pe malul stâng al Crișului Repede. „Vor fi două starturi pe zi. Primul va fi pe 21 iunie, la ora 12, în Cetatea Oradea. Automobilele vor parcurge traseul prin localitățile Copăcel, Tileagd, Aleșd, Șinteu până la Crama Kensylvanum din Camăr, județul Sălaj. Se vor premia 12 probe, dar trebuie să știți că nu este un raliu de viteză. Viteza medie de deplasare nu poate depăși 50 km/h. De asemenea, participanții vor trebui să parcurgă o distanță de 150 m în 15 secunde sau să se deplaseze pe o anume distanță cu viteza de 42,5 km/h. Să știți că nu este ușor”, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, organizată vineri, la Muzeul Țării Crișurilor, Rencsik Otto, președintele Retromobil Club România-Filiala Bihor. Etapa a II-a va parcurge localitățile de pe Valea Ierului. „Camăr, Balc, Suplacu de Barcău, Otomani, Valea lui Mihai, pe unde se va face trecerea în Ungaria. La Galoșpetreu, participanții vor avea ocazia să viziteze o casă țărănească, specifică zonei”, a spus Ovidiu Gherman, vicepreședintele Retromobil Club România-Filiala Bihor.

Accent pe componenta turistică

Ca și anul trecut, când în regiune a avut loc o etapă a Raliului Carpați Retro, Consiliul Județean Bihor sprijină organizarea unei astfel de competiții. „Consiliul Județean susține evenimentul prin Fundația Bihor-Hajdú-Bihar. Un astfel de eveniment este binevenit, mai ales în perioada în care frontierele dispar. Trebuie să facem din acest eveniment unul care să ne reprezinte”, a spus vicepreședintele Traian Bodea. Instituția va finanța organizarea evenimentului cu suma de 23.000 lei. Invitat la conferința de presă, președintele Asociației Recondiționatorilor de Autombile de Epocă din Újfehertó s-a declarat încântat de colaborarea au autoritățile din Bihor. „Sperăm ca astfel de evenimente să deschidă multiple posibilități de promovare a turismului de ambele părți ale frontierei. Astfel de evenimente sunt organizate cu precădere, în proximitatea capitalei. Am primit sprijin din partea Consiliului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg, dar și din partea autorităților care guvernează în localitățile prin care va trece raliul”, a precizat Szilágyi Péter. În Ungaria, raliul va traversa localitățile Kallosemjen, Újfehertó, Nyiregyhaza.

Până vineri, 26 de echipaje au fost înscrise în concurs. Dintre aceste 5 aparțin unor bihoreni. Cele mai vechi automobile sunt un Peugeot din 1929 și un Fiat Toppolino din 1938. Potrivit organizatorilor, ultima zi de înscriere va fi joi, 20 iunie.

Veres Diana