Concertul programat joi, începând cu ora 19.00, în sala ,,Enescu – Bartók”, de către Filarmonica de Stat Oradea cuprinde lucrări de G. Ch. Wagenseil, C. Ph. E. Bach și W. A. Mozart.

Evenimentul va începe, potrivit programului, cu două lucrări concertante, anume ,,Concert pentru violoncel și orchestră în Do major, WV 342” de G. Ch. Wagenseil, în primă audiție la Oradea, și ,,Concert pentru violoncel și orchestră în La major, H. 439” de C. Ph. E. Bach, reprezentând una dintre cele mai cunoscute creații ale compozitorului. Concertul va fi încheiat cu ,,Simfonia nr. 41 <<Jupiter>> în DO major, K. 551” de W. A. Mozart, ultima simfonie compusă de acesta, finalizată în 10 august 1788.

Artiștii care vor da viață lucrărilor în fața publicului orădean sunt tânărul dirijor Dobszay Péter, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din generația lui, și solistul la violoncel Petrus Bölöni Áron, care a început studiul instrumentului pe când avea doar șapte ani, în cadrul Liceului de Arte Oradea. Aceștia s-au aflat în aceeași formulă pe scena Filarmonicii de Stat și anul trecut. ,,Acești mari muzicieni au fost invitați la noi și în stagiunea trecută. Eu am fost deosebit de mulțumit de modul în care s-au pregătit, de felul în care au interacționat cu orchestra și de rezultatul final. De aceea, mi-am dorit să revină”, a declarat, în cadrul conferinței de presă care anunța concertul, Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii.

Prezenți la întâlnirea cu presa, cei doi invitați și-au exprimat, de asemenea, bucuria de a se reîntâlni cu publicul din Oradea. ,,Mă bucur să fiu pentru a doua oară aici. Primul contact cu publicul a fost unul deosebit. Acum urmează să abordăm un program cu totul diferit, din punct de vedere stilistic”, a anticipat dirijorul Dobszay Péter. ,,Cele două lucrări pentru violoncel sunt experimentale, întrucât sunt plasate la granița dintre stilul baroc și stilul clasic. Din acest motiv, interpretarea va fi una cel puțin palpitantă”, a precizat și solistul Petrus Bölöni Áron.

Următorul concert va avea loc în 20 iunie și va fi dirijat de maestrul Romeo Rîmbu, invitatul special al evenimentului fiind solistul la vioară Francesco Ionașcu.

Larisa Patricia Herlaș