După o îndelungă perioadă cu ploaie și temperaturi zilnice de 20 grade Celsius, în această săptămână temperaturile maxime ajung în jurul valorii de 30 grade Celsius, schimbare care poate cauza probleme de sănătate, avertizează specialiștii.

Tocmai pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor recomandă populației să consume cel puțin 2 litri de lichide pe zi și să opteze pentru o alimentație ușoară, care conține alimente proaspete, fără prea multe calorii. Trebuie acordată o atenție deosebită și modului de preparare, păstrare și consum al alimentelor, în caz contrar existănd risc de toxiinfecții alimentare. Și activitatea fizică și ieșirile în aer liber între orele 10.00 – 18.00 ar trebui evitate. Este indicat ca plimbările să se facă dimineața și seara. ,,Dacă este absolut necesară ieșirea în oraș, persoanele trebuie să staționeze sau să meargă mai mult prin zonele cu umbră și să își protejeze capul, fața și ochii cu ajutorul unei pălării și a ochelarilor de soare. Cu această ocazie trebuie purtate haine de culoare deschisă, subțiri și comode, de preferat fiind cele din in și bumbac. Trebuie evitate hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului”, a informat directorul executiv al DSP Bihor, Daniela Rahotă.

În interiorul locuinței trebuie folosite camerele cele mai răcoroase, iar ferestrele să fie menținute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior. În plus, aparatele de aer condiționat trebuie întreținute periodic pentru a evita răspândirea unor germeni patogeni responsabili de sinuzite, otite, rinite, bronșite.

Părinților li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare și să evite drumurile pe distanțe lungi cu aceștia, ca pasageri, în mașinile fără climatizare. Nu în ultimul rând, trebuie evitată total expunerea la soare, chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11.00 – 16.00, când razele soarelui sunt foarte puternice. La plajă trebuie asigurată protecția capului, a ochilor, a buzelor, iar persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare.

Larisa Patricia Herlaș