Președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, s-a întâlnit, marți, cu membrii Comisiei pentru Protecția Mediului, Turism și Agricultură, reprezentanții Salvamont, ai Gărzii de Mediu, Agenției de Protecția Mediului și Poliției pentru a găsi soluții privind gestionarea deșeurilor în zonele cu potențial turistic. „Pe Crisul Repede nu există foarte multe zone de campare. Este posibil ca turiștii să fie responsabili pentru deversarea deșeurilor în apa râului în doar 10% din cazuri. Am identificat obiecte de mobilier, aparatură electronică – acestea nu de la turiști provin”, a spus Pintér István, directorul Salvamont Salvaspeo Bihor. Datele pe care le au la dispoziție membrii Comisiei pentru Protecția Mediului, Turism și Agricultură din cadrul Consiliului Județean indică faptul că multe dintre deșeurile ce ajung să contamineze apele Crișului Repede provin din comunități. „Sute de familii nu au contracte de salubritate. În lipsa acestora aruncă gunoaiele în albia Crișului”, a precizat Grim András, membru în Comisia pentru Protecția Mediului, Turism și Agricultură.

Soluția: un sistem de supraveghere video

Inițiatorul proiectului, consilierul județean Sebastian Lascu, a cerut ajutorul și implicarea executivului în gestionarea situației alarmante semnalată pe cursurile de apă. „Am vrut să pornim proiectul pilot pe Crișul Repede. Sunt zone frecventate de mii de turiști. Trebuie să vedem cum putem gestiona situația. Consiliul Județean poate să asigure echipamentul video, iar supravegherea, înregistrările ar putea să fie monitorizate de Serviciul de Pază și Protecție Bihor (din subordinea CJ Bihor). Știm cu toții că dacă ar fi vrut, primăriile ar fi putut face ceva”, precizează consilierul județean Sebastian Lascu. Despre utilitatea unui sistem de supraveghere a vorbit și reprezentantul Poliției. „Nu trebuie încheiat protocol. Există lege care trebuie aplicată. Camerele de supraveghere sunt foarte utile. Avem imaginea contravenientului și poate fi aplicată sancțiunea”, a spus comisarul șef Adrian Bucur, adjunct IPJ Bihor. Prezent la întâlnire, șeful Gărzii de Mediu a precizat că UAT-urile trebuie să se conformeze legislației în vigoare. „Primăriile au termen să facă platformele pentru deșeuri. Dacă nu se vor încadra în termene, vor trebui să plătească amenzi. De asemenea vor trebui să rezolve problema contractelor de salubritate pentru locuitori, în așa fel încât deșeurile să ajungă pe platforme, nu în apele Crișului Repede”, precizează Mihai Togor, comisar șef Gărzii de Mediu.

În câteva săptămâni, autoritățile vor identifica zonele de risc și vor demara campanii de informare. „Soluția nu este să ne predăm. Trebuie să gândim o modalitate de conlucrare cu autoritățile locale. Pentru început trebuie să identificăm zonele de risc, să încercăm să reducem fenomenul. În câteva săptămâni trebuie să le spunem primarilor că vom amplasa camere de supraveghere în anumite zone”, a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.

Veres Diana