Festivitățile dedicate Zilei Eroilor s-au desfășurat la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi la Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski” Oradea. La ceremonii au luat parte prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea și Ioan Mang, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea și cadre miliare în rezervă, în retragere și activi.

’’Ziua Eroilor o celebrăm odată cu una dintre cele mai importante sărbători creștine și anume Înălțarea Domnului, oferindu-ne astfel prilejul de a ne îndrepta atenția și recunoștiința spre toți cei care au înțeles să apere România cu propria lor viață. Nu întâmplător, cele două sărbători sunt celebrate împreună. Sărbătoarea Înălțării la Cer a Domnului semnifică biruința vieții și jertfa trecută de bariera morții iar Ziua Eroilor simbolizează jertfa și gloria la care s-au ridicat acești aleși ai neamului nostru pentru unitate, independență și suveranitatea României.’’ și-a încheiat discursul, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu.

Despre semnificația acestei zile speciale, le-a vorbit tuturor celor prezenți, profesorul universitar Mihai Drecin, subliniind faptul că pierderile de vieți omenești militare și civile, atât pe front cât și în spatele frontului, trebuie să ne îndemne să ne comemorăm mereu eroii. ’’După anul 1920, s-a organizat comemorarea martirilor noștri din Primul Război Mondial, astfel încetul cu încetul s-au pus bazele cultului eroilor care printr-un decret regal s-a hotărât ca în amintirea jertfei lor, sărbătoarea să fie legată de o importantă dată din istoria bisericii noastre și anume Înălțarea Domnului.’’, a precizat prof.univ.dr., Mihai Drecin.

Unul dintre cele mai emoționante momente a fost rostirea numelor a celor 250 de eroi români căzuți în Primul Război Mondial.

’’Anii 2018 și 2019 au fost pentru noi doi ani în care am desfășurat multe activități pentru a cinsti centenarul uniriii tuturor românilor. Anul acesta, județul Bihor și municipiul Oradea, au avut plăcerea și bucuria de a-i comemora pe cei căzuți în urmă cu o sută de ani în condițiile pe care le știți și de a marca într-un mood festiv și cald împlinirea acestei sute de ani. Mulțumim Instituției Prefectului Județului Bihor, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea precum și tuturor structurilor din sistemul de apărarea, ordine publică și siguranță națională.’’ a declarat col. în rez. ing. Dan Poinar.

Ulterior au fost depuse coroane la cele cinci monumente închinate Eroilor: Monumentul „Vulturul” al Eroilor Români căzuţi în Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor Români căzuţi în al Doilea Război Mondial, Mormintele Eroilor Români căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989, Monumentul Eroilor Ruşi căzuţi în al Doilea Război Mondial, Monumentul Militarilor Unguri căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial. Evenimentul s-a încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare.