Joi, de la ora 19, melomanii sunt așteptați în sala „Enescu-Bartók”, la un concert simfonic de excepție. Conducerea muzicală aparţine maestrului Andrea Barizza (Italia), iar solista invitată este Cristina Anghelescu – vioară.

„Am onoarea să îi am alături pe doamna Cristina Anghelescu, o veche prietenă a Filarmonicii din Oradea, și pe maestrul Andrea Barizza, pe care publicul orădean l-a putut cunoaște în stagiunea trecută. Noi fiind foarte mulțumiți de prestația dânsului și de felul în care a pregătit concertul, totodată cum a lucrat cu orchestra, l-am invitat și în această stagiune considerând munca lui extrem de utilă. Suntem convinși că va realiza și de această dată un concert foarte bun”, a spus Vasile Foica, director artistic al Filarmonicii de Stat Oradea. Evenimentul muzical prezentat joi seara cuprinde trei lucrări semnate de iluștri maești ai clasicismului. „În prima parte veți putea asculta două lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, prima dintre ele fiind uvertura „Idomeneo”. Seara va continua cu „Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La major”. Această lucrare este de fapt ultima din seria celor cinci concerte pentru vioară compuse de tânărul Mozart, la Salzburg. Demnă de autorul ei, lucrarea este de o frumuseţe echilibrată, invenţie proaspătă şi bravură tehnică fină, dezvăluind profunda cunoaştere a lui Mozart (aflat la doar 19 ani) acumulată despre acest gen, cât şi despre gustul muzical şi tehnica violonistică a vremii. În încheiere veți putea asculta „Simfonia I în Do major, op. 21” de Ludwig van Beethoven. Compozitorul este un ultim reprezentant al clasicismul vienez, paralel, pregătind treptat şi inevitabil, romantismul muzical al secolului al XIX-lea. Printre nenumăratele compoziţii pe care le-a creat în toate genurile semnificative ale vremii, cele 9 simfonii ocupă un loc deosebit de important”, spune Vasile Foica. Simfonia I reprezintă un omagiu adus stilului marilor predecesori, în special lui Haydn, cu toate că ea poartă deja amprentele limbajului specific beethovenian.

Bijuteriile muzicale românești

Marți, 11 iunie, începând de la ora 19, orădenii sunt invitați în sala „Enescu-Bartók”, la un recital cameral dedicat celebrării președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Programul își propune să surprindă întâlnirea dintre cultura muzicală românească și cea europeană, creând astfel o interesantă parabolă ce prezintă etapele esențiale ale istoriei muzicii de la folclor la cultura modernă, brăzdată de influențe ale gândirii universale.Partea solistică va fi susținută de Diana Jipa la vioară și Ștefan Doniga la pian. Melomanii vor putea audia bijuteriile muzicale românești într-un ansamblu de capodopere de calibru similar, alcătuind un program muzical deosebit de atrăgător. Astfel, pagini de inspirație folclorică de mare sensibilitate sunt încadrate de lucrări muzicale din genuri și forme asemănătoare, aparținând lui George Enescu, Jules Massenet, Camile Saint-Saens, Remus Georgescu. Nu vor lipsi „Balada pentru vioară și pian” a lui Ciprian Porumbescu, „Sonata pentru vioară solo no. 6” de Eugene Ysaye și „6 dansuri românești” de Bartok Béla.

Mădălina Venter