După succesul primelor trei ediții, organizatorii Turului Ciclist al Bihorului împreună cu Consiliul Județean Bihor şi Primăria Oradea îşi propun ca evenimentul din acest an să fie unul spectaculos. Competiția ce va aduna la start 21 de echipe din 12 țări se va desfășura în perioada 6-9 iunie 2019.

4 zile, 620 de kilometri parcurși, 21 de echipe dintre care trei continentale: Team Novak, Team Giotti Victoria și Naționala României, 12 țări participante și peste 140 de cicliști care se vor lupta pentru cele 5 tricouri puse în joc și pentru premii în valoare de 11.000 de euro, acesta este rezumatul celui mai important eveniment sportiv al anului, în județul Bihor.

Turul Ciclist al Bihorului este un eveniment inclus în calendarul competițional european al Uniunii Cicliste Internaționale și se mândrește cu faptul că anul acesta a fost încadrat cu o treaptă mai sus față de edițiile precedente, la categoria 2.1. Asta înseamnă că se asigură un standard superior de organizare și că Oradea și județul Bihor vor fi gazdele unor echipe profesioniste din eșaloanele 1, 2 și 3 ale ciclismului mondial.

Bihorenii îi vor putea vedea pe cei 220 de participanți la concurs, în Piața Unirii, joi, 6 iunie, cu începere de la ora 20. 21 de echipe din World Tour, Proffesional Continental și Continental provenite din Australia, Belarus, Italia, Brunei, Austria, Kazakhstan, Paraguay, Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Ungaria și Ucraina se vor întrece pentru punctele Uniunii Cicliste Internaționale de care au nevoie pentru calificările de la Jocurile Olimpice 2020, cele cinci tricouri puse în joc, titlul de cea mai bună echipă și premii în valoare totală de 10.095 euro.

Prima etapă, cu start vineri, 7 iunie, va fi destinată sprinterilor, cu un tur care înconjoară județul Bihor, cu startul și finalul în Piața Unirii. Traseul este Oradea-Leș-Salonta-Ciumeghiu-Petid-Ginta-Hidișelul de Sus-Oradea și va avea o distanță de 163 de kilometri.

Turul va continua cu semietapele 2A –contratimp individual pe traseul strada Matei Basarab-str. Sucevei-str. Avram Iancu pe o distanță de 2 km. – și 2B cățărare pe traseul Oradea-Oșorhei-Aleșd-Borod-Bratca-Damiș-Beiuș-Sudrigiu-Padiș pe o distanță de 156 km, cele care practic vor stabili clasamentul general al competiției, cel mai probabil, cu finish în cățărare la Padiș. Ambele semietape vor avea loc sâmbătă, 8 iunie.

Ultima zi a turului va începe și se va încheia în Piața Unirii din Oradea iar traseul este Oradea-Oșorhei-Aleșd-Pădurea Neagră-Popești-Suplacu de Barcău-Marghita-Săcuieni-Diosig-Oradea pe o distanță de 183 de kilometri. Tot în Piața Unirii va avea loc și festivitatea de premiere sub îndrumarea celor doi comentatori cunoscuți deja publicului orădean: Alex Ciocan, fondatorul Road Grand Tour și Memo Sebastian Vrânceanu , realizator și prezentator Radio Guerilla.

Anul acesta, concursul se va desfășura pe un traseu ce cuprinde toate microregiunile din județ, de la Câmpia Crișurilor până la Munții Bihorului. ’’Consiliul Județean Bihor prin intermediul Discover Bihor, sprijină mai multe evenimente gastronomice, viticole și, deasemenea, în egală măsură promovează destinațiile turistice ale județului Bihor. Aș dori să îmi exprim mulțumirea organizatorilor pentru schimbarea traseului pentru că nu numai din punct de vedere competițional s-a îmbunătățit turul ci și pentru faptul că astfel reușește să atingă toate microdestinațiile din județ, începând de la Câmpia Crișurilor, Valea Ierului, Valea Barcăului, Munții Pădurea Craiului, Băile Felix, Oradea și Munții Bihorului, având în vedere că etapa de sâmbătă se va desfășura la Padiș.’’, a declarat directorul Agenției de Management al Destinației Bihor, Norbet Bántó.

Restricții de circulație și deviații auto în perioada 05.06.2019-09.06.2019

05.06.2019

– între orele 20-21, strada Piața Unirii, deviație str. Mihail Pavel – str. Jean Calvin

07.06.2019

– între orele 15:50 și 16:10 str. Piața Unirii, deviație str. Mihai Pavel-str. Jean Calvin

– între orale 19:50 și 20:30 str. Piața Unirii, deviație str. Primăriei-Bd. Decebal-Bd. Matei Basarab-str. Sucevei-str. Mihai Viteazu.

08.06.2019

– ora 09:00 și 12:00 str. Piața Unirii-str. Avram Iancu-str. Sucevei- Zoo Oradea- Bd.Matei Basarab (se înconjoară Parcul Nicolae Bălcescu) str. Avram Iancu – str. Piața Uniri, deviație str. Primăriei-Bd. Decebal-str. Vlădeasa-str. Traian Blajovici- str. Făgărașului- Calea Armatei Române- str. Sucevei- str. Mihai Viteazu

– ora 13:50 și 14:10 str. Piața Unirii, deviație str. Mihai Pavel str. Jean Calvin

– ora 15:50 și 16:10 str. Piața Unirii, deviație str. Mihai Pavel- str. Jean Calvin

09.06.2019

– ora 10:50 și 11:00 str. Piața Unirii, deviație str. Mihai Pavel- str. Jean Calvin

– ora 15:25 și 15:45 str. Piața Unirii, deviație str. Primăriei- Bd. Decebal- Bd. Matei Basarab- str. Sucevei- str. Mihai Viteazul.

De asemenea, pentru buna desfășurare a evenimentului polițiștii orădeni ne recomandă să respectăm câteva reguli. ’’Anul acesta vor fi 45 de motocicliști care vor asigura buna trecere a coloanei, precedată de către autospeciale ale Poliției Județului Bihor. Vor fi, deasemenea, un număr de 60 de autovehicule iar coloana va fi închisă de către reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță Oradea și ai Jandarmeriei Bihor. Pe această cale, recomandăm și rugăm participanții la trafic să respecte indicațiile polițiștilor rutieri. Anul aceste preconizăm că vom avea un dispozitiv de peste 120 de polițiști.’’, a precizat pentru News Bihor, comisarul IPJ Bihor, Sorin Indrieș.

La fel ca anul trecut, când Turul a fost prima cursă ciclistă profesionistă din România difuzată integral live în mediul online, și anul acesta competiția va putea fi urmărită în direct pe pagina de Facebook, cât și pe site – www.tourofbihor.ro

Agenția News Bihor