Dacă ședințele Colegiului Prefectural sunt cunoscute, în general, pentru caracterul anost, cauzat de înșiruirile de cifre cuprinse în rapoartele prezentate de către directorii instituțiilor deconcentrate, ședința de miercuri nu s-a supus aproape deloc tiparului, fiind ,,animată” de prezența Orchestrei Liceului de Arte din Oradea.

Elevii sunt cei care au deschis ședința lunii mai cu un moment artistic deosebit, care a fost îndelung aplaudat în picioare de către cei prezenți. Prefectul județului, Ioan Mihaiu chiar a cerut bis, iar tinerii s-au arătat entuziasmați de a mai petrece timp în compania gazdelor.

Programul a continuat, câteva minute mai târziu, cu prezentarea directorului adjunct de la Direcția Sanitară -Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, Octav Sotoc referitoare la activitatea de control și supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, acțiunile intreprinse și măsurile dispuse de instituție de la începutul anului și până în 1 mai. De asemenea, acesta a precizat că în prezent mai există 8 focare de pestă porcină declarate în localitățile Șilindru și Șimian la porci domestici și evoluează la 4 fonduri de vânătoare la mistreț. Vă reamintim că pesta porcină africană a fost identificată în județul Bihor în 20 de localități începând cu data de 7 iulie 2018, până la 1 martie 2019 fiind declarate 60 de focare în localități din nordul județului la porci domestici și 4 focare la porci mistreți.

Mai departe, Marin Cristian Buzlea, directorul executiv al Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor a prezentat submăsura „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, menționând că din cei 10.100 tineri care au contractat la nivel național, 900 sunt din Bihor. Dintre aceștia, șase au participat la ședința Colegiului și au vorbit despre cât de mult i-au ajutat fondurile europene în dezvoltarea afacerii pe care o dețin. Este vorba despre Adriana Târp, care deține o fermă de lavandă, Simona Pop, care are două sere, Ionuț Moldovan, cunoscut pentru brandul ,,Coșul lui Ionuț”, Lucian Șereș, cântăreț pasionat de agricultură, Daniela Surdan, care are o plantație de căpșuni și Marius Cacuci, care deține peste 60 de bivoli în comuna Bratca.

Larisa Patricia Herlaș