Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor s-a aflat, vineri, în județul Bihor și a efectuat o vizită de lucru pe șantierul autostrăzii din zona Biharia, acolo unde a susținut și o conferință de presă.

Ministrul a fost însoțit pe șantier de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, prefectul Ioan Mihaiu, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga și de constructorul Beniamin Rus.

Lotul 3 aferent secțiunii 3C din Autostrada Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea se înscrie între localitățile Biharia, Satu Nou și granița cu Ungaria. Tronsonul are 5.35 kilometri și se intersectează cu DN 19 Oradea – Satu Mare în apropiere de Biharia.

Proiectarea și execuția lucrărilor este realizată de Asocierea de firme Trameco – Vahostav din Slovacia – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – East Water Drillings. Contractul, al cărui valoare este de peste 134 milioane lei, a fost semnat în decembrie 2018. Ordinul de începere pentru execuția lucrărilor a fost dat în 13 aprilie 2019, dar vremea nu a ținut cu muncitorii. Totuși, lucrările ar trebui finalizate în toamna anului 2020, iar perioada de garanție pentru acestea este de 10 ani.

,,Vremea a fost potrivnică, dar aici nu s-a stat. Până acum s-a lucrat la toate drumurile tehnologice, astfel încât să se poate intra masiv de îndată ce vremea va permite lucrul la terasament și la autostradă”, a declarat Răzvan Cuc. ,,Guvernul României va ajuta la finalizarea acestui obiectiv până la sfârșitul anului prin programul de accelerare, adică vom pune la dispoziție fonduri suplimentare față de valoarea contractului pentru a putea mări capacitatea de lucru, astfel încât să se lucreze și în timpul nopții și să fie aduse mai multe utilaje”, a specificat ministrul.

Răzvan Cuc a mai precizat că pentru secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș va fi desemnat câștigătorul undeva spre sfârșitul săptămânii viitoare, iar pentru Chiribiș – Biharia contractul ar putea fi semnat în următoarele trei săptămâni, dacă se soluționează contestația. ,,Felicit mobilizarea antreprenorului, este o mobilizare impresionantă și acesta este exemplul pe care trebuie să îl dăm noi în România”, a spus ministrul la fața locului.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a promis că va veni și în cursul anului să verifice stadiul lucrărilor.

Larisa Patricia Herlaș