Azi, 23 mai, începând cu ora 11.00, Castelul Zichy din Diosig, a găzduit conferința de presă susținută de primarul comunei, Mados Attila, împreună cu directorul AMD Bihor, Bánto Norbert, din partea Asociației Vinarilor Maghiari din Romania, Pálfi Noémi, respectiv Heit Lóránd viticultor. În cadrul conferinței a fost prezentat programul Festivalului Gastronomic și de Vin „Bakator”.

Aflat la ediția a III-a, festivalul va avea loc în data de 1 iunie, în grădina Castelului Zichy din Diosig. Programul festivalului rezumându-se la degustări de vin, demonstrații gastronomice, programe pentru copii, târg al meșterilor populari și concerte. Inivitații speciali ai evenimentului sunt membrii echipei Carpathian BBQ, care vor susține prezentări culinare. Astfel, participanții vor putea gusta din preparatele grill făcute de echipa profesionistă.

,,În cadrul festivalului organizat a treia oară, în comuna noastră, vor fii prezenți 6 producători a soiului bakator, 15 producători de vinuri din Valea Ierului și nu în ultimul rând producători de vinuri din Slovacia, Serbia, Ungaria. Partea gastronomică, la fel ca și anul trecut vor fii cârnații de Debrecen, însă noutatea din acest an va fii mâncarea gătită BBQ. Cu această ocazie mulțumesc Consiliului Județean Bihor, respectiv AMD-ului pentru sprijinul acordat vizavi de acest eveniment”, a spus în cadrul unei conferințe de presă primarul de Diosig, Mados Attila.

Considerată vechea podgorie a municipiului Debrețin (Ungaria), Primăria Comunei Diosig și-a propus dezvoltarea unei strategii de revitalizare a viticulturii din Valea Ierului, inițiativa fiind sprijinită de orașul ungar. Astfel, Festivalul Gastronomic și de Vin „Bakator” face parte dintr-o strategie pe termen lung care își propune promovarea culturii vinului local și a gastronomiei tradiționale. În cadrul festivalului vor putea fi degustate vinuri provenind de la viticultori din: Diosig, Săcuieni, Valea lui Mihai, Sâniob și Sântimreu. Organizatorii invitând totodată cele mai renumite crame de vin de tip ,,bakator” din țară, precum și din Ungaria, Serbia și Statele Unite.

,,Consiliul Județean Bihor, prin Agenția de Management al Destinație Bihor sprijină cultura și sportul. Nu toate primăriile au în obiectiv de a sprijini aceste două ramuri, dar noi considerăm că sunt laturi foarte importante și tot aicea intră si evenimentele gastronomice. Turismul viticol în special pentru Valea Ierului, dar în general pentru județul Bihor este o componentă care încă nu este exploatată și fără un sprijin din partea instituțiilor publice, nu poate fii dezvoltat acest tip de turism. Noi credem că există o posibilitate de dezvoltare pe această direcție, în special în zona Văii Ierului. Anul acesta, este al treilea eveniment de acest tip la care AMD vine ca și partener. Totodată, de 1 iunie vom organiza o excursie, în care vom aduce orădenii și turiștii din Băile Felix în zona Valea Ierului”, a declarat directorul AMD Bihor, Bánto Norbert .

Evenimentul începe la ora 10.00 cu programe dedicate pentru copii, printre care și concertul Rutkai Bori Band de la ora 11.00. La ora 15.00 va urca pe scenă trupa de jazz Edina Quartet, urmat de băieții de la Bagossy Brothers Company, care vor susține un concert de la ora 17.30. Programul va fi încheiat de concertul renumitei trupe de muzică de inspirație folclorică Csík Zenekar.

Biletele pentru evenimentul din 1 iunie pot fi achiziționate la fața locului la un preț de 10 lei, la care fiecare persoană va primi un pahar personalizat cu festivalul. Degustările se fac pe baza unor bonuri care pot fi achiziționate la intrarea festivalului. Nu se percepe taxă de intrare pentru persoanele sub 18 ani.

Programul festivalului poate fi consultat pe pagina de Facebook a evenimentului, precum și de pe smartphone-uri, descărcând aplicația FestivApp.

Mădălina Venter