Joi, de la ora 18.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” va avea loc un eveniment deosebit, intitulat ,,Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”. Evenimentul este oferit orădenilor de Arhivele Naționale, Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, cu sprijinul Transgaz și Țuca Zbârcea & Asociații, prin proiectul ,,Saecularia – Centenar România”.

Prin proiectul mai sus amintit se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiași stat, conform modelului european al statului național. Programul din 23 mai, propune o proiecție de film documentar în baza imaginilor de arhivă, lansarea unui mini-album fotografic şi o expoziție de fotografii în aer liber, care se va putea vizita în centrul oraşului Oradea, pe tot parcursul zilei de 23 mai. La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919.

„Proclamarea unirii Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 nu a constituit o încheiere a unui moment istoric – ci un început, iar turneul regal din Transilvania s-a înscris în procesul practic de unificare a provinciilor românești. Regina Maria a vrut să treacă munții în Transilvania încă din toamna anului 1916, chiar în timp ce se duceau luptele de aici – însă a trebuit să abandoneze această idee pentru aproape trei ani, până în primăvara anului 1919”, transmite George Damian, istoric, inițiator al proiectului.

Evenimentul va avea loc și în alte orașe din România, astfel: 6 iunie-Bistrița, 7 iunie-Cluj-Napoca, 10 iunie-Alba Iulia, 11-iunie Sibiu. Toate activitățile programate au intrare liberă.

Mădălina Venter