Luni, sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea a găzduit spectacolul final și conferința de diseminare a proiectului Erasmus+ KA2 ,,Our story, true story”, finanțat de Comisia Europeană. Proiect realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor.

Evenimentul a fost deschis de Teodora Pantazi, directoarea CSEI Nr.1 Oradea, care a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți. Apoi, invitații au urmărit filmul,,Our story, true story” (,,Povestea noastră, o poveste adevărată”), prezentat de către coordonatorul proiectului, prof. Elena Erdeli. În continuare, a avut loc reprezentația spectacolului de teatru „Povestea lui Martinel”, realizat în parteneriat de către copiii din grupa III, preșcolari, și elevi din clasa I și a III-a B de la CSEI Nr. 1 Oradea, sub coordonarea prof. Elena Erdeli, Adriana Cioca, Liliana Sârb și Lăcrimioara Șipoș. Programul a continuat cu scenetele „Țara copilăriei”, realizat de elevi din clasele I, a II-a A, a II-a B și a III-a B, în colaborare cu elevi integrați din clasele a III-a, a VI-a și a VII-a de la Liceul Ortodox Episcop „Roman Ciorogariu” și „Timpuri vechi și noi”, moment prezentat de elevi din clasa a VII-a A, în parteneriat cu elevi din clasa a VII-a A de la Liceul de Arte Oradea. Proiectul ,,Our story, true story” este un proiect de parteneriat stategic Erasmus+ KA2, finanțat de Comisia Europeană cu un buget de 29.110 euro.

„Prin activitățile desfășurate, proiectul a urmărit cunoașterea istoriei țării, a regiunii sau orașului de proveniență, precum și a țărilor partenere într-un mod accesibil și prietenos pentru copii, dezvoltarea competențelor de citire și a celor artistice, stimularea imaginației, dezvoltarea stimei de sine a elevilor cu CES datorită cărților publicate, dezvoltarea unor competențe în domeniul TIC, dezvoltarea capacității de cooperare și a concurenței, includerea elevilor în diverse activități extracurriculare. Mulțumesc pentru sprijinul acordat în realizarea activităților proiectului partenerilor de proiect, elevilor, părinților acestora, cadrelor didactice de la CȘEI Nr. 1 Oradea, membrilor echipei de proiect și partenerilor noștri locali”, a declarat prof. Elena Erdeli, coordonatoarea proiectului.

Nouă instituții de învățământ au contribuit la realizarea obiectivelor propuse în cadrul proiectului și anume: instituția coordonatoare Zespół Szkół Specjalnych im. Juliana Tuwima w Krapkowicach, Krapkowice din Polonia alături de partenerii: Middle School, Primary School and Maternity School, Frydek-Mistek, Cehia, Maximilian-Kolbe-Schule Schule mit dem Förderschwerpunkt Lernen, Scheuerfeld, Niemcy, Germania, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Romania, Ilipinar Reha Midilli Ozel Egitim Uygulama Merkezi in Ozel Egitim Is Uygulama Merkezi, Foça, Izmir, Turcia, Rigas 1st special internatpamatskola- attistibas centrs, Riga, Letonia, Circolo Didattico Statale „A.De Gasperi”, Noicattaro, Italia, Agrupamento de Escolas de Castro Marim, Castro Marim, Portugalia, și Oli Zordumis, Kumanovo, Macedonia.

Produsul final de cea mai mare anvergură realizat în cadrul proiectului este o colecție de 9 cărți diferite, editate atât în limba națională cât și în limba engleză, volume care prezintă legendele semnificative ale fiecărei țări implicate în acest parteneriat. Structura fiecărei cărți este aproximativ identică, fiind prezentate 2 legende naționale, una regională și una locală.

Pentru Cartea României, intitulată ,,Legende din România”, au fost selectate pentru a fi prezentate: Legenda Ciocârliei -legendă națională, Dochia, fata de împărat -legendă națională, Legenda Someșul și Crișul-legendă regională și Legenda întemeierii cetății Oradea. Elevii au avut sarcina deloc ușoară de a audia conținutul legendelor, de a realiza desene pe marginea legendelor, de a redenumi personajele și de a rescrie în cuvinte proprii conținutul legendelor. Cele patru legende au fost înregistrate în limba fiecărei țări pe câte un CD.

 

,,Faptul că ne-am atins obiectivele proiectului și că ne-am făcut sarcinile cât am putut de bine nu a rămas nerăsplătit. Anul trecut la competiția naționala Made for Europe cartea Legende din România a obținut premiul al treilea”, a adăugat coordonatoarea proiectului.

Mădălina Venter