Peste 40.000 de vizite au fost numărate de conducerea Muzeului Țării Crișurilor la ediția cu numărul V a Nopții Muzeelor, care a avut loc sâmbătă spre duminică, în Oradea.

Dacă anul trecut datele arătau aproape 40.000 intrări la obiectivele deschise gratuit publicului spre vizitare la Noaptea Muzeelor din Oradea, ediția aceasta, desfășurată sub genericul ,,Muzeele orădene împreună!”, a avut și mai mare trecere, 40.100 vizite. Numai la Muzeul Țării Crișurilor expozițiile au fost vizitate de aproximativ 7.500 de persoane. Însă, prezența a fost impresionantă și la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural, Turnul Primăriei, Sinagoga Neologă „Sion”, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand”, Filiala Oradea, Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae”.

,,Noaptea Muzeelor s-a dovedit a fi, din nou, o manifestare care este aşteptată de orădeni şi nu numai, o manifestare care permite tuturor să ajungă în contact cu valorile patrimoniale tezaurizate în Oradea şi care sunt mărturii materiale datorate locuitorilor Oradiei şi Bihorului”, a transmis directorul Aurel Chiriac.

,,Rochia Centenar”, o noutate la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”

Una dintre atracțiile Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” este, începând din acest weekend, ,,Rochia Centenar”, realizată de designerul local Rebeca Cotrău și donată recent Muzeului. Piesa, expusă pentru prima dată în noua ei casă la Noaptea Muzeelor, a fost realizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, fiind confecționată la poale din 100 de metri de material, iar la brâu amintind de ia din Bihor, cu motive tradiționale. ,,Această rochie reprezintă un omagiu adus țării mele. Sper că un număr cât mai mare de vizitatori se va opri, ani buni de aici înainte, să o admire, amintindu-și astfel de istoria poporului nostru, de care trebuie să fim mândri”, a declarat Rebeca Cotrău pentru NewsBihor.

Închiderea Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, eveniment organizată de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex muzeal, cu sprijinul Consiliul Judeţean Bihor, Primăriei Oradea, Trento Film Festival și Consulatului Onorific al României în Italia, a avut loc duminică seara.

Larisa Patricia Herlaș