Obezitatea, una dintre principalele probleme ale secolului XXI, cunoaște o expansiune pandemică, greu de controlat, avertizează specialiștii.

Mai multe rapoarte științifice au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească în ritmul alarmant de până acum, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În România, 1 din 10 adulți este obez și 1 din 2 adulți este supraponderal, potrivit statisticilor.

În 18 Mai este marcată Ziua Europeană de Prevenție a Obezității, ocazie cu care Direcția de Sănătate Publică Bihor dorește să atragă atenția cu privire la acest fenomen cu impact major pe sănătatea publică, folosind îndemnul: ,,Să acționăm pentru un viitor mai sănătos!”

,,Obezitatea și supraponderalitatea conduc la probleme de sănătate și sunt puternic asociate cu: hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, sindrom metabolic, probleme ortopedice, accident vascular cerebral, afecțiuni neurologice (risc crescut pentru demență și maladie Alzheimer), diverse tipuri de cancer: uterin, cervical, endometru, ovarian, mamar, colorectal, esofagian, hepatic, biliar, pancreatic, renal, de prostată, tulburări respiratorii, apnee de somn, afecțiuni biliare, afecțiuni ginecologice, disfuncție erectilă, ficat gras non-alcoolic, boli reumatismale”, spun medicii. Factorii de risc pentru supraponderalitate și obezitate sunt moștenirea genetică, obiceiurile alimentare nesănătoase, sedentarismul, lipsa de somn sau excesul lui, înaintarea în vârstă, modificările hormonale, anumite boli și categorii de medicamente.

Pașii care trebuie urmați în prevenirea obezității sunt verificarea regulată a greutății corporale, alimentația sănătoasă, activitatea fizică regulată, consumul de apă și managementul stresului.

Larisa Patricia Herlaș