Trei municipii și șase orașe bihorene vor primi un sprijin financiar în valoare de 450.000 lei + TVA de la Consiliul Județean, prin Agenția de Dezvoltare Durabilă, pentru renovarea școlilor și grădinițelor.

În urma hotărârii A.G.A. a Agenției de Dezvoltare Durabilă (A.D.D.) de a veni în sprijinul unităților de învățământ din cadrul fiecărui U.A.T. membru fondator, pe parcursul săptămânii au avut loc mai multe ședințe de lucru între reprezentanții Consiliului Județean Bihor, A.D.D. Bihor și primari, pentru a stabili modul de acțiune. Astfel, potrivit lui Adrian Simon, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor, s-a luat decizia ca după adoptarea hotărârilor de consiliu local și încheierea parteneriatului, cele trei municipii și șase orașe să primească un sprijin financiar în valoare de 450.000 lei + TVA.

,,După adoptarea deciziei, a fost evident că trebuie să cooperăm rapid și eficient, iar acest lucru a fost înțeles de fiecare primar. Vor trebui adoptate cât mai repede hotărârile de consiliu local pentru a semna parteneriatele. Achizițiile vor fi coordonate de fiecare U.A.T. în parte, A.D.D. Bihor urmând să aibă un reprezentant în comisie. Majoritatea lucrărilor sau achiziționarea echipamentelor trebuie programate și, pe cât posibil, încheiate în perioada vacanței școlare”, a transmis Vitalyos Barna, directorul executiv al A.D.D. Bihor.

Investiții necesare

Din cele nouă orașe și municipii membre, șapte și-au stabilit deja prioritățile privind obiectivele de investiții pentru școli și/sau grădinițe. În municipiul Beiuș urmează să fie reabilitat un corp de clădire al internatului Colegiului ,,Ioan Ciordaș”, în Ștei, la Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” se vor executa reparații și dotări la bază sportivă, la Colegiul Național ,,Avram Iancu” sunt prevăzute reparații la corpuri de clădiri, iar la Liceul Tehnologic ,,Unirea”, pe lângă reparații la internat, va fi introdus un sistem de supraveghere video pentru patru locații și va fi amplasat un gazon sintetic.

Municipiul Marghita va folosi acești bani pentru un studiu de fezabilitate privind dotarea și modernizarea Liceului Teoretic ,,Horváth János” și pentru realizarea proiectului tehnic și execuția unui teren sintetic de sport.

De asemenea, la Școala Generală ,,Nicolae Bogdan” Vașcău vor fi efectuate lucrări care constă în reabilitare centrală termică, reabilitare grupuri sanitare, înlocuire uși, achiziționare aparatură electronică pentru un cabinet informatică, achiziționare mobilier școlar, reabilitare sală de sport, amenajare și dotare terenuri de sport și zugrăvire fațadă.

La Valea lui Mihai sunt prevăzute lucrări pentru reabilitarea șarpantei și a învelitorii, respectiv achiziția de echipamentele necesare pentru atelierul de lăcătușărie și atelierul de comerț din cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai. În Nucet, suma alocată de Consiliul Județean va deservi reparațiilor unui atelier la Școala Gimnazială nr. 1 Nucet, iar la Săcueni sprijinul financiar ar urma să fie împărțit pentru toate cele trei unități de învățământ de pe raza UAT-ului, pentru diferite lucrări.

Consiliul Județean Bihor va transmite în perioada următoare și celelalte liste de priorități.

Larisa Patricia Herlaș