Ziua Mondială de Luptă împoriva Hipertensiunii, sărbătorită la data de 17 mai, este marcată de Direcția de Sănătate Publică Bihor în cadrul unei campanii de informare – educare – comunicare.

Hipertensiunea arterială reprezintă principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate, potrivit specialiștilor, care avertizează că în prezent fenomenul a atins dimensiuni epidemice. ,,La nivel mondial, 1 din 3 adulți are hipertensiune arterială, 1 din 4 adulți are pre-hipertensiune și 1 din 5 adulți nu știe că are această problemă de sănătate”, arată statisticile.

Cunoscută drept un „ucigaș tăcut”, hipertensiunea arterială nu este însoțită de simptome în cele mai multe cazuri. Când ele apar, înseamnă că tensiunea arterială atinge valori foarte ridicate sau crește brusc, ceea ce poate fi considerată o urgență medicală. Simptomele care pot fi asociate hipertensiunii arteriale sunt: dureri de cap, amețeală, hemoragii nazale, palpitații.

Medicii precizează că scăderea cu 10 kilograme a greutății corporale, modificare obiceiurilor alimentare, limitarea consumului de sare, activitatea fizică regulată de 30 minute/zi și reducerea consumului de alcool scad presiunea arterială.

Dintre activitățile programate de către Direcția de Sănătate Publică Bihor în cadrul campaniei de informare – educare – comunicare se află activități de diseminare a informației și a mesajelor specifice campaniei prin cabinetele medicale individuale – medici de familie și prin asistenții medicali comunitari din județul Bihor.

Larisa Patricia Herlaș