Unul dintre cele mai complexe proiecte întreprinse de Primăria comunei Borod, care include o serie de lucrări ambițioase, a fost finalizat, urmând ca luna aceasta autoritatea finanțatoare să efectueze vizita în teren.

Asociația comunelor Borod – Plopiș – Aușeu, condusă de primarul Sorin Petru Sarca, a obținut o finanțare de 22,5 milioane lei de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru un proiect, 90% din bani fiind alocați mai multor lucrări efectuate în Borod. Este vorba despre modernizarea prin asfaltare a DC 162, pe o lungime de 16,5 kilometri, alimentarea cu apă potabilă în satul Cornițel, pe o distanță de 9,2 kilometri, introducerea sistemului de canalizare în satele Borod și Cornițel, cu stație de epurare în Borod, pe o lungime de 22,6 kilometri și modernizarea și dotarea căminelor culturale din Borod și Cornițel. ,,Căminele culturale sunt moderne și beneficiază de mobilier nou, sistem audio performant, calculatoare, retroproiectare, instrumente muzicale ca taragotul, acordeonul sau vioara cu goarnă și costume populare pentru femei și bărbați”, a explicat edilul.

Recepția lucrărilor pentru acest proiect a fost deja realizată, iar în cursul lunii mai reprezentanții AFIR vor executa vizita în teren, urmând să fie virată ultima tranșă de bani, potrivit legii.

Tot prin AFIR, administrația locală va moderniza și dota căminele culturale din Valea Mare de Criș și Cetea, în cadrul unui proiect în valoare de 2,1 milioane lei. În prezent, proiectarea și execuția lucrărilor aferente acestui obiectiv sunt scoase la licitație.

Un alt proiect care beneficiază de fonduri europene este cel care permite construirea unui teren multifuncțional de sport cu împrejmuire și nocturnă. Acesta va fi amplasat în spatele Căminului Cultural Borod și va cuprinde vestiare pentru jucători. Valoarea totală a proiectului este de 584.000 lei. În acest moment, proiectul tehnic este aproape finalizat și urmează efectuarea celorlalți pași.

Finanțări prin PNDL

Administrația locală din Borod a apelat și la fonduri guvernamentale pentru a implementa o serie de proiecte. Astfel, datorită finanțării de 10,2 milioane lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa I a fost posibilă demararea lucrărilor de modernizare a drumurilor comunale și străzilor din comuna Borod pe o lungime de 20 kilometri. O altă sumă importantă, de 10 milioane lei, a obținut comuna prin PNDL II pentru extinderea alimentării cu apă și canalizarea apelor menajere. Extinderea se va face pe o distanță de 7,5 kilometri în cazul alimentării cu apă și pe o lungime de 23,5 kilometri pentru canalizare. Deocamdată, se lucrează la proiectul tehnic.

În faza de proiectare se regăsește și modernizarea și extinderea Grădiniței cu Program Normal nr. 1 Borod, o investiție de 1,7 milioane lei. Un alt proiect important pentru locuitorii comunei va demara în iunie. Este vorba despre construirea unui centru medical de permanență, pentru care Guvernul României a alocat 547.000 lei. Și iluminatul public urmează să fie modernizat în viitorul apropiat, cu suma de 1,2 milioane lei.

Inclusiv Compania Națională de Investiții va implementa un proiect important în Borod, prin construirea unui așezământ cultural în satul Borozel, în regim parter plus două etaje. Investiția este estimată la la 4,3 milioane lei. Totodată, comuna Borod a fost recent selectată pe lista Ministerului Dezvoltării Regionale pentru construirea unei săli de sport omologată în scopul întrecerilor sportive, cu tribună de 180 de locuri, în valoare de 4 milioane de euro, obiectiv ce va fi realizat tot prin CNI.

Acestea nu sunt singurele proiecte care se leagă de numele comunei, întrucât se lucrează la mai multe studii de fezabilitate pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere din Borod, construirea unui nou sediu al Primăriei și ridicarea de capele mortuare, toate incluse în bugetul local. Tot din bani proprii au putut fi demarate lucrările de asfaltare de drumuri și străzi în Borod, pe o distanță de aproximativ 1 kilometru. Nu în ultimul rând, conducerea Primăriei asigură anual extinderea rețelelor de apă și canalizare în comună, în funcție de necesități.

Borod, oficiu de dezvoltare montană

Începând cu data de 13 februarie 2019, localitatea Borod este oficiul de dezvoltare montană aferentă bazinului montan al județelor Arad și Bihor, structură a Agenției Naționale a Zonei Montane, prin care se vor derula proiecte de 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani, în scopul reducerii decalajului economic dintre zona montană și zona de șes. Printre programele propuse se remarcă dezvoltarea economică a zonei montane cu cinci subdomenii: colectare și prelucrare lapte, prelucrare carne, colectare și prelucrare lâna, modernizare stâne, colectare și prelucrare fructe de pădure, ciuperci și plante medicinale.

Vă reamintim că în aprilie, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de administrație românească în Bihor, comuna Borod a găzduit manifestări solemne ce au marcat momentul, la care au participat sute de persoane.

Larisa Patricia Herlaș