Pe 12 mai, în a doua duminică a lunii Florar, conform Legii nr. 102/ 2015, în România se sărbătorește Ziua Națională a Portului Tradițional. În Beiuș, cei care au dorit să admire frumusețea portului de sărbătoare, purtat cu mândrie de fetele, flăcăii, femeile și bărbații din Țara Beiușului, au făcut acest lucru în parcul din centrul municipiului.


De la invitați la localnici, toată lumea a purtat straie populare. Printre cei dornici să se mândrească cu portul lor s-au aflat consilierul județean Stela Babău, deputatul Gheorghe Bogdan, primarul de Drăgănești, Ovidiu Banda și Anca Banda, organizator al evenimentului.

„Mă bucur să văd un număr atât de mare de persoane care apreciază la adevărata valoare portul tradițional românesc și vreau să vă spun că nu trebuie să uităm niciodată de acest dar oferit din moși strămoși și vreau să facem tot ce ne stă în putință pentru ca de acest privilegiu să se bucure și copiii noștri.”, a transmis primarul municipiului Beiuș, Petru Mlendea-Căluș.

Pe lângă parada portului popular, în cadrul evenimentului a avut loc şi un spectacol folcloric găzduit în parcul din centrul orașului.

Prezent la acest eveniment, devenit deja o tradiție, deputatul  Gheorghe Bogdan a felicitat organizatorii pentru munca depusă. „Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și îi felicit, totodată pentru eforturile realizării unui eveniment atât de special. Mă simt onorat că sunt în această zi specială acasă, la Beiuș. Vă mărturisesc că azi am îmbrăcat cu mare mândrie portul tradițional românesc, veșmânt creat manual de verișoara mea.”

La Beiuș, ,,Ziua națională a portului popular” a fost organizată de Primăria municipiului în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.