Sala Mare a Prefecturii Bihor a găzduit vineri, începând cu ora 12.00, conferinţa de lansare a proiectului ,,Safe border, safer life” (nr. Viață mai sigură, cu frontiere sigure), care urmărește crearea unui cadru de cooperare inter – instituțională în zona transfrontalieră Bihor – Hajdú Bihar pentru un mai bun management integrat al migrației.

Proiectul ROHU 183 ,,Safe border, safer life” este implementat de către Instituția Prefectului județul Bihor, în calitate de lider de proiect, în colaborare cu Căpitănia de Poliție a Județului Hajdú – Bihar, Ungaria, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor. Acesta are o valoare de aproximativ 288.000 euro și o durată de 18 luni, fiind finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Interreg VA Romania – Ungaria.

Potrivit partenerilor, proiectul va îmbunătăți capacitatea administrativă a instituțiilor implicate în managementul frontierei și ordine publică, oferind noi informații despre migrație și impactul în zonă al acestui fenomen. Un număr de aproximativ 150 de polițiști români și maghiari vor avea posibilitatea de a se instrui și a face schimb de bune practici în domeniul managementului migrației, beneficiind de echipamente achiziționate și infrastructură de antrenament și instruire reabilitate în cadrul proiectului. De asemenea, se vor distribui populației peste 5000 de pliante cu recomandări pentru evitarea situațiilor de risc ca urmare a migrației populației și se va elabora un studiu privind impactul migrației asupra regiunii transfrontaliere Bihor – Hajdú Bihar.

Prefectul județului a vorbit despre câteva ,,premiere” pe care le-ar aduce implementarea acestui proiect. ,,O premieră pentru Instituția Prefectului județul Bihor este accesarea de fonduri europene, Prefectura Bihor fiind a doua instituție a prefectului din țară care accesează fonduri europene. În al doilea rând, o premieră este parteneriatul dintre Căpitănia de Poliție a Județului Hajdú – Bihar, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor. (…) De asemenea, proiectul creează primul punct de informare transfrontalieră privind migrația și organizează pentru prima dată o instruire comună România – Ungaria pentru polițiștii din județul nostru și din județul Hajdú – Bihar”, a explicat Ioan Mihaiu în cadrul conferinței.

Trimisul Guvernului în teritoriu nu a exclus posibilitatea de a mai încerca accesarea de fonduri europene și în viitor. ,,Sigur că suntem interesați în continuare să vedem în ce măsură am putea obține alte finanțări pentru alte proiecte”, a declarat prefectul la finalul lansării.

Larisa Patricia Herlaș