În fiecare an, pe data de 9 mai se aniversează Ziua Europei. Pe lângă această semnificație, 9 mai marchează și Ziua Independenței României și a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial. Instituția Prefectului județului Bihor a marcat această triplă sărbătoare printr-o ceremonie ce a avut loc la Statuia ’’Ostașului Român’’ din parcul 1 Decembrie.

Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și ocuparea locului stabilit în dispozitiv, momente urmate de intonarea Imnului naţional al României și Imnului Uniunii Europene. Slujba religioasă a fost oficiată de preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din garnizoana Oradea.

La eveniment au participat vicepreședinții Consiliului Județean Bihor Ioan Mang și Traian Bodea, europarlamentarul Emilian Pavel precum și reprezentanți ai mai multor instituții publice locale. Alocuţiunile privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu și de către prof. univ. dr. Mircea Brie. ’’Se împlinesc 142 de ani de când țara noastră și-a ales un parcurs propriu afirmându-și cu încredere independența, în al doilea rând se împlinesc 74 de când statele europene au decis să își dea mâna într-un proiect comun în numele ideei de solidaritate, de bunăstare și de unitate în diversitate. Este o zi în care nu doar noi, ci întreaga comunitate europeană solidarizează și sărbătorește împreună. Uniunea Europeană din care facem și noi parte cu responsabilitate și mândrie nu este doar o construcție instituțională ci înainte de toate este un spațiu al valorilor, al libertaților, al toleranței și al solidarității. Vă invit, așadar, astăzi, în această zi încărcată de însemnătate, să facem front comun în fața riscurilor și provocărilor României și Uniunii Europene pentru ca întregul popor european să fie și să română unit în drepturi și pentru un viitor cât mai prosper și liniștit.’’, a declarat prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu.

Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru poporul nostru un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă. Acesta a fost și îndemnul prof. univ. Mircea Brie pentru cei prezenți la eveniment: ’’Jertfa soldaților români nu trebuie să rămână fără ecou pentru noi ca popor. Dacă astăzi suntem o țară unită este pentru că toate aceste evenimente s-au întâmplat în istoria noastră și este bine ca aceste evenimente să li se aducă la cunoștiință și generațiilor următoare.’’ a conchis profesorul orădean.

Cei prezenți au asistat la un scurt moment artistic, corul Liceului de Arte din Oradea succedat de festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia ,,Ostașului Român” din Parcul 1 Decembrie.Manifestarea a fost încheiată de defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.