Concertul susținut de orchestra Filarmoncii din Oradea a devenit o tradiţie, prima ediție datând din anul 2011. Unele dintre cele mai spectaculoase melodii de pe coloana sonoră a unor producții cinematografice celebre pot fi audiate joi și vineri, în programul stagiunii 2019.

Programul cuprinde titluri celebre din producția filmografică a ultimelor decenii, cum ar fi: Beauty and the Beast, Over The Rainbow, Por Una Cabeza – Tango, Apollo 13, Bohemian Rhapsody, The Lord of The Dance, Jurassic Park, Charade, King Kong, Titanic, Spiderman, Les Miserables – I Dreamed a Dream, The Imperial March (Darth Vader’s Theme), Star Wars. Dirijorul invitat este maestrul Shinya Ozaki din Japonia, iar părțile solistice vor fi susținute de către artiștii orchestrei orădene, Nagy Kálmán la vioară și Nagy Tímea la voce.

Despre soliști

Shinya Ozaki s-a născut în Japonia într-o familie de profesori de artă. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music. În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music, devenind conducătorul orchestrei acesteia. Cariera sa de dirijor a început la Philadelphia (SUA), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. La noi în ţară a dirijat numeroase orchestre printre care şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Din 1994 este prim-dirijorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. În iunie 1998 a fost distins cu titlul „Pro Urbe” din partea primăriei municipiului Târgu Mureş. Trei ani mai târziu a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României.

Nagy Kálmán s-a născut la Târgu Mureş și a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, în 2006. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Gorjan Kosuta, Ruha István, Ferenc Gábor, Klaus Maetzl. Din 2003 este angajatul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, devenind concert-maestrul Filarmonicii de Stat Oradea în 2013. Din 2015 conduce și orchestra de cameră ,,Camerata Michael Haydn”. Nagy Timea a absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice din Miercurea Ciuc, fiind îndrumată la flaut de Tatár Csilla. Și-a continuat studiile în cadrul Facultății de Muzică a Universității Oradea, obținând în 2005 licența în interpretare instrumentală – flaut. În perioada 2011-2014 s-a specializat la Școala de Arte ,,Francisc Hubic”, secția canto. Din 2013 este flautista Filarmonicii de Stat Oradea.

Mădălina Venter