Proiectul de modernizare a căminelor culturale din satele Botean și Husasău de Criș, pentru care Primăria comunei Ineu a obținut aproximativ 2 milioane de lei de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, se află în fază avansată.

Lucrările de modernizare pentru cele două cămine au fost executate în proporție de aproximativ 80% de către o asociere de firme condusă de S.C. Domițiana S.R.L. ,,Mai trebuie să ne ocupăm numai de dotări. Proiectul include și achiziția de scaune, dulapuri, boxe, stații cu amplificatoare pentru sunet, microfoane, costume populare și altele. În cel mai scurt timp căminele vor fi gata, iar satele Botean și Husasău de Criș se vor putea mândri cu niște așezăminte culturale cum nu există în foarte multe comune”, a declarat primarul din Ineu, Dumitru Togor.

Însă, aceasta nu este singura investiție în derulare din Ineu. Primăria a obținut finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a și pentru alte proiecte cel puțin la fel de importante. 5,2 milioane lei au fost alocați de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru reabilitarea străzilor din comună pe o distanță de 10,5 kilometri. ,,35% din lucrări au fost executate, iar lucrurile avansează rapid. Constructorul responsabil pentru acest proiect este S.C. Drumuri Bihor S.A.”, a explicat edilul.

Se lucrează intens și la extinderea sistemului de apă, pe o lungime de 3,9 kilometri, și apă uzată, pe o distanță de 2,2 kilometri, din Ineu și Husasău de Criș, proiect finanțat cu peste 946.000 lei. Obiectivul este executat de S.C. Dumexim S.R.L. și a fost finalizat în proporție de 60%.

Tot prin PNDL II au fost posibile extinderea și modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 1 Botean, o investiție de aproximativ 365.000 lei, finalizată la finalul anului 2018. ,,La școală am construit o sală de clasă, o camera pentru cazan și grupuri sanitare, am schimbat geamurile și ne-am ocupat de zugrăveli, pentru ca elevii să învețe în cele mai bune condiții”, a precizat Togor.

Un alt proiect va fi demarat săptămâna viitoare. Este vorba despre construirea unui corp administrativ al Primăriei Ineu, în valoare de 492.000 lei, care, potrivit edilului, va găzdui birouri, o sală de ședințe și arhiva.

,,În prezent, avem în pregătire mai multe proiecte. Poate cel mai important dintre acestea este introducerea gazului în comună. De asemenea, am finalizat studiul de fezabilitate pentru modernizarea a 2,2 kilometri de drum în Botean. Recent am obținut și devizul general pentru extinderea rețelei de canalizare menajeră în Botean și Husasău de Criș. Nu în ultimul rând, în Husasău de Criș vom moderniza o stradă de 1,4 kilometri”, a spus primarul comunei Ineu, Dumitru Togor.

Larisa Patricia Herlaș