A XXIII-a ediție a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor va avea loc în perioada 15 – 19 mai. Sărbătoarea muzeului din acest an va cuprinde un festival de film documentar de talie internaţională.

Organizatorii au pregătit pentru ediția cu numărul XXIII a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor manifestări cultural-ştiinţifice de impact pentru publicul vizitator de toate vârstele: prezentări de carte ce aduc în atenţie activitatea profesională a specialiştilor de la muzeu, un regal de muzică clasică şi de cameră, dar și expoziţii. Unul dintre punctele de atracţie ale evenimentului va fi, însă, festivalul de film documentar de talie internaţională Trento Film Festival. Montagne e Culture, care este cel mai mare festival de film din lume dedicat muntelui. Acesta se află, în 2019, la cea de-a 67-a ediţie consecutivă şi ajunge în România în premieră.

Surprize pentru cinefili

Trento Film Festival. Montage e Culture la Oradea, ediţia I va avea loc pe durata a două zile şi va prezenta publicului o selecţie de filme premiate, respectiv creaţii ale unor reputaţi regizori europeni. De pildă, filmul ,,Auspiciu”, în regia Elenei Goatelli şi a lui Angel Louis Esteban Vega, va ajunge la Oradea după ce a fost lansat, în premieră mondială, la Festivalul de film de la Trento, care a avut loc între 27 aprilie – 5 mai 2019. De asemenea, publicul va putea viziona filmul intitulat ,,Muntele magic”, realizat de regizoarea româncă Anca Damian, film care a primit Marele Premiu „Città di Trento” în 2016, precum şi alte două filme, ,,Aaron Durogati – Playing with the invisible”, în regia lui Matteo Vettorel şi Damiano Levati, şi ,,Panaroma” în regia lui Jon Heranz, acesta din urmă laureat cu Premiul „Maio Bello” în 2016. De altfel, conducerea Muzeului a anunțat că va fi prezent la Oradea şi directorul festivalului, Mauro Leveghi.

Evenimentul va fi încheiat, ca în fiecare an, cu Noaptea Muzeelor, când va avea loc cea de-a V-a ediţie a manifestării Muzeele orădene împreună!, devenită deja o tradiţie, prilej cu care orădenii vor putea să descopere o interesantă ofertă expoziţională.

,,Ca şi în fiecare an, OTL Oradea va asigura transportul gratuit al orădenilor spre fiecare instituţie muzeală implicată în Noaptea muzeelor, pe un traseu care face posibilă ajungerea în apropierea fiecărui obiectiv inclus pe lista noastră”, a informat directorul Aurel Chiriac.

Larisa Patricia Herlaș