Pentru orădeanul Szokolszky István, mai important decât toate medaliile şi titlurile este să pună an de an, întregul oraş în mişcare şi să reuşească să transforme oameni simpli în IronMan. István este un consacrat al sportului montan. A fost însă desemnat ,,liderul care schimbă lumea” în cadrul Galei Comunității Orădene și care a finalizat Double IronMan în două rânduri, iar competiția IronMan de patru ori.

NewsBihor: De unde sau mai bine zis, cum ai dobândit pasiunea pentru sport?

Szokolszky István: Pasiunea pentru sport am descoperit-o când eram adolescent, odată cu artele marțiale. Întâi le-am practicat la nivel de semi-performanță, am participat la competiții naționale și internaționale. În timp, am încorporat artele marțiale ca filosofie și stil de viață. Tot ce am obținut în domeniul sportiv se datorează acestei baze. Ulterior, am început să practic alergare și mai apoi triatlon, atât de scurtă, cât și lungă distanță, pe plat și pe munte. S-au adunat încet și sigur 30 de ani de sport constant în care am dobândit experiență și am învățat că limitele fizice și mentale pot fi lucrate.

NewsBihor: Când și de ce ai decis să te implici în practicarea sportului de masă sub o formă organizată?

Szokolszky István: S-a întâmplat acum 11 ani să particip la primele concursuri de alergare din țară. Pe atunci nu erau atât de mulți participanți, eram o comunitate mult mai restrânsă. Mă bucur însă că lucrurile au evoluat în direcția pozitivă. Am sesizat și eu beneficiile acestui sport dar și cele în urma practicării triatlonului și am decis să deschid oportunitatea de participare și altor amatori. Așa a apărut X-Man Oradea, un concurs de triatlon pe distanță de Half și Full Iron Man și Primavera Trail Race care a devenit Campionat Național anul acesta (2019) prin implicarea clubului Xterra Sport Bihor, a Federației Române de Atletism, a sponsorilor și a voluntarilor binevoitori. Pe această cale mulțumesc încă o dată tuturor.

NewsBihor: Care sunt principalele direcții pe care se axează activitatea clubului Xterra?

Szokolszky István: Xterra este un club format din sportivi amatori. Sunt mândru că fac parte din echipa care devine încet o familie. Avem același scop – să practicăm sport de calitate, simțindu-ne bine împreună, acordându-ne suport reciproc, apelând la experiențele membrilor și antrenorilor din grup. Formăm generații de triatloniști și alergători, atât montani cât și de asfalt. Suntem eclectici și ne axăm pe mai multe ramuri sportive: înot, alergare, duatlon, triatlon, mtb, etc. Organizăm evenimente sportive precum Oradea City Trail, X-Man Oradea, Primavera Trail Race, Crosul Cetății, Oradea Night Run, Kingsland Triathlon Challenge, alături de partenerii noștri. Avem proiecte de colaborare și cu alți organizatori de concursuri. Ne implicăm și în viața socială a orașului prin evenimente caritabile, ca și 24h pentru un zâmbet. Gestionăm și întreținem pista de alergare din parcul ,,I.C. Brătianu” și încercăm, așa cum fac și alți antrenori experimentați pe care adesea îi întâlnim la antrenamente în parc, să creăm o cultură a sportului și a sănătății pentru publicul larg. De exemplu, prin organizare de prezentări informative pe diverse tematici care țin de sport sau prin antrenamente gratuite de învățare a tehnicii. Pentru perfecționare, antrenorii clubului nostru vă pot ajuta.

NewsBihor: Care dintre activitățile aflate în organizarea clubului Xterra este cea mai complexă și de ce?

Szokolszky István: În momentul de față, cea mai complexă activitate este X-Man Oradea. A ajuns deja la a 10-a ediție aniversară. An de an a crescut numărul participanților și s-a îmbunătățit organizarea evenimentului, asta tot datorită echipei Xterra. Astfel, a devenit în timp și Campionat Național de Triatlon pe distanță lungă. La start vin nume mari. Aș menționa însă și Primavera Trail Race care deși a fost realizată prima dată acum 3 ani, în Șuncuiuș, a evoluat rapid și a fost selectată pentru a fi primul Campionat Național de Ultramaraton din țară. Suntem onorați și ne vom face treaba bine ca și până acum.

NewsBihor: Ce este X-Man și cine poate participa?

Szokolszky István: În ediția de anul acesta competiția a devenit AROBS X-Man Romania. Arobs Transilvania Software este sponsorul oficial al competiției, iar partenerul oficial și în acest an a rămas VISIT ORADEA. Parteneriatele se sincronizează cu ediția aniversară pentru acest concurs. Legat de probe, avem individual pe distanță lungă, individual pe distanță semi, echipă distanță lungă, echipă distanță semi. Participanții sunt sportivi amatori, cu diferite nivele de experiență, de la începători, la experimentați și elită. Datele fiecărei probe se pot consulta pe site-ul oficial. Deși încurajăm participanții să debuteze la acest concurs, totuși sugerăm să se facă pregătiri temeinice fiindcă sportul devine o plăcere dacă e practicat responsabil.

NewsBihor: În cât timp poate ajunge un om obișnuit X-MAN?

Szokolszky István: Depinde foarte mult de particularitățile fiecăruia. Spre exemplu, depinde de construcția fizică la momentul începerii antrenamentelor, de obiceiurile alimentare, de gradul de încărcare a programului zilnic și aici mă refer la stres și la cum e gestionat, de disponibilitatea pentru antrenamente, de hotărâre, de capacitățile musculare, de cât de repede poate învățat tehnica specifică fiecărei ramuri din triatlon. În general, o persoană poate deveni half iron man după circa 2 ani de antrenamente specifice și după 3 ani, full iron man. Cum am precizat, să devii X-Man este un proces personal. Pot da exemple de prieteni și colegi de club care după doar doi ani au devenit full iron man.

NewsBihor: Cum îi vezi acum pe orădeni: dornici de mișcare sau mult mai relaxați față de generațiile anterioare?

Szokolszky István: Observ la orădeni o orientare tot mai clară spre sport față de anii precedenți. Cred că există dorința de mișcare și calitate a vieții. Cu toții vrem să fim sănătoși. Până acum poate că lipseau oportunitățile cum sunt concursurile, antrenamentele de grup, cluburile de amatori sau nu erau atât de populare. Cu siguranță trendul este în creștere și încurajez cât mai multe persoane să încerce sportul fiindcă nu este destinat doar atleților de top, iar în Oradea sunt și antrenori de generație tânără, cu experiență, care le pot facilita parcursul.

NewsBihor: Proiecte de viitor? (cursuri de alergare pe noua pistă, câte competiții de alergare vor exista, cursa de Crăciun)

Szokolszky István: Proiectele au fost conturate anul trecut. Anul acesta a debutat competiția Oradea City Trail, încadrată în Circuitul Winter Run și mai avem o nouă cursă de triatlon pentru copii. Cursa de Crăciun ramâne în picioare ca și proiect scris dar va fi implementată în funcție de cum decurge calendarul din anul acesta. La crearea unui eveniment există factori care țin și de circumstanțe. Totul este însă pregătit. Așadar, 2019 este un an al consolidărilor. Rămâne să ne urmăriți îndeaproape pentru a fi la curent cu toate informațiile.

 

Mădălina Venter