În cadrul concursului Primavera Trail Race din luna martie, clubul sportiv Xterra a organizat, în premieră, Campionatul Național de alergare montană de ultramaraton. Concursul a propus un traseu de alergare pe o distanță de 53,2 km prin Munții Pădurea Craiului, Vadu Crișului și împrejurimi, pe care Leonard Mitrică l-a parcurs în 4 ore 34 de minute. Rezultatul obținut în Bihor i-au adus stelistului calificarea la Campionatul Mondial programat pe 8 iunie, în Miranda do Corvo, Portugalia. Aflați cine este primul campion al României la ultramaraton montan.

Leonard Mitrică: Sunt alergător montan, născut în Iași, însă am crescut în Valea Jiului mai exact în Vulcan, județul Hunedoara. La 14 ani am plecat din sânul familiei luând hotărârea de a urma Colegiul Militar Liceul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia apoi mi-am continuat studiile la Academia Forțelor Aeriene din Brașov. În prezent sunt ofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

News Bihor: De ce ați ales să faceți performanță în alergare pe distanțe lungi pe traseu montan și nu pe pista de atletism?

Leonard Mitrică: În copilărie mergeam deseori cu familia în drumeții, fiind un efort considerabil pentru vârsta pe care o aveam. Ulterior, am descoperit frumusețea plimbărilor cu bicicleta pe cărările munților din jurul casei. Fiind iubitor de munte și obișnuit cu susținerea unui efort constant, după ce am ajuns în Brașov ca student, am început să descopăr munții și pădurile din împrejurimi într-un alt mod, în pas de alergare.


News Bihor: Ați cutreierat întreaga țară participând la cursele de alergare montană. Care dintre ele v-a impresionat și de ce?

Leonard Mitrică: Fiecare cursă e specială în felul ei. De la majoritatea concursurilor rămân cu câte o amintire plăcută legată fie de zona în care s-a desfășurat concursul fie de oamenii pe care i-am întâlnit acolo. Printre cursele care mi-au plăcut cel mai mult este Ecomarathon care m-a impresionat prin organizare, prin traseul care formează 3 bucle cu un punct comun în zona start/finish, unde am fost încurajat mereu, și prin peisajele pitorești pe care le-am întâlnit în cadrul concursului. Totodată am rămas plăcut surprins de Maratonul Piatra Craiului, care este prima competiție de alergare montană organizată în țara noastră. Acest concurs m-a impresionat prin traseul care înconjoară masivul Pietrei Craiului având atât zone tehnice cât și urcări susținute.

News Bihor: Cum arată munții din Bihor din perspectiva sportivului?

Leonard Mitrica: Din punctul meu de vedere, Munții Bihor sunt accesibili, fiind de înălțime mică. Turiștii se pot bucura de simple drumeții, dar și de practicarea altor sporturi. E un loc unde mă voi întoarce să îl explorez întrucât mi-a stârnit interesul multitudinea de peșteri din munții Pădurea Craiului.

News Bihor: Cum apreciați organizarea concursului Primavera Xtrail 2019 și cum vi se par bihorenii?

Leonard Mitrica: Am avut plăcerea de a participa pentru al doilea an consecutiv la acest concurs în care s-a văzut implicarea și munca depusă de organizatori și voluntari. S-au văzut îmbunătățiri ale organizării precum și o mai bună coordonare în punctele de control. Datorită faptului că o parte din organizatori sunt sportivi, au știut din propria experiență care sunt aspectele esențiale ale unui concurs de alergare bine organizat, reușind să ofere un eveniment încântător.

News Bihor: Ce pasiuni are omul Leonard Mitrica?

Leonard Mitrica: Când vine vorba despre pasiuni, pe lângă alergare care e pe primul plan, mai pot menționa cititul și gătitul. De asemenea, fiind o persoană activă și iubind muntele mi-a plăcut dintotdeauna să merg în drumeții, să vizitez locuri noi și să colecționez cât mai multe amintiri alături de cei dragi.

Vereș Diana