Primăria Gepiu a obținut o finanțare în valoare de 1 milion de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru asfaltarea străzilor din comună.

Prin intermediul acestui proiect finanțat de AFIR vor fi asfaltați 9,3 kilometri de drum. Lucrarea, aflată în derulare, este executată de către S.C. Costa Impex S.R.L. și are termen de finalizare data de 1 iulie 2019. Până în acest moment, execuția este realizată în proporție de aproximativ 80%, potrivit primarului Ioan Purge.

Un alt drum care a necesitat lucrări este DC 24. Acesta a fost modernizat pe o distanță de 1,4 kilometri de către S.C. Drumuri Bihor S.A. Valoarea contractului semnat pentru acest obiectiv, 847.000 lei, a fost asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a. Inaugurarea drumului a avut loc joi, 18 aprilie, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Ioan Mang și a deputatului Ioan Sorin Roman.

De asemenea, două străzi au fost urcate pe platforma de achiziții publice pentru proiectare și execuție lucrări de asfaltare. Este vorba despre strada Bicaci, cu o lungime de 970 metri, și strada Gepiu Colonie, de 1,1 kilometri. Valoarea totală a investiției pentru strada Gepiu Colonie este de 1,1 milioane lei, dintre care 529.000 lei sunt asigurați prin PNDL 2 și 636.000 lei din bugetul local, iar pentru strada Bicaci este de 1 milion lei, 547.000 lei provenind din fonduri guvernamentale și 506.000 lei din bugetul local.

,,Mai avem în derulare un proiect numit <<Modernizare infrastructură buget local>>. Acesta a fost început în anul 2018 și va fi finalizat luna viitoare. Am investit din bugetul propriu 430.000 lei pentru a repara mai multe străzi cu probleme din Gepiu”, a precizat edilul.

Investiții în sănătate

Prin PNDL II, în comună se înființează Centrul de Permanență Gepiu și Centrul Medical Bicaci. Ambele lucrări sunt executate de către S.C. Petroconstruct Group S.R.L. și au fost finalizate în proporție de 60%. Valoarea investiției pentru primul obiectiv se ridică la 521.000 lei, iar pentru cel de-al doilea la 506.000 lei.

Aceeași sursă de finanțare a fost fructificată de către administrația locală și pentru renovarea interioară a Școlii Gimnaziale Gepiu. Cei 327.000 lei alocați vor fi folosiți pentru introducerea încălzirii în pardoseală, schimbarea faianței, a gresiei, pentru zugrăvit și altele. Primarul a anunțat că lucrările vor fi demarate în 1 iunie.

Într-un stadiu avansat se află lucrările de modernizare și extindere a Grădiniței cu Program Prelungit Gepiu. Pentru acest proiect, AFIR a alocat 220.000 euro. Execuția este finalizată în proporție de 90%.

Fonduri europene în cuantum de 100.000 euro a obținut Primăria comunei Gepiu și pentru achiziția unui buldoexcavator, care are mai multe accesorii incluse.

1 milion de lei pentru canalizare

Proiectul ,,Prima înființare a rețelelor de apă uzată, sistem de canalizare și stație de epurare în satele Gepiu și Bicaci”, având o valoare de execuție de 1 milion lei, are termen de finalizare data de 31 decembrie 2019. Lucrările se desfășoara pe o distanță de 37 kilometri, au fost finalizate în proporție de 80% și sunt finanțate prin PNDL II.

Un alt proiect important care se leagă de numele comunei este cadastrarea terenurilor extravilane. De altfel, primii beneficiari din judeţul Bihor ai Programului Naţional de Cadastrare Gratuită 2015 – 2023 au fost 145 de locuitori ai comunei Gepiu, care şi-au primit documentele de proprietate fără să fie nevoiți să scoată vreun leu din buzunare. Acestora le-au fost înmânate actele de proprietate de către primarul Purge încă din 2017.

Dezvoltarea comunei a fost sprijinită îndeaproape și de către Consiliul Județean Bihor. Cu bani de la CJ și cofinanțare din bugetul local au putut fi modernizate două terenuri de fotbal sintetice din localitățile Gepiu și Bicaciu. Investițiile, estimate la 60.000 lei, au fost finalizate recent. Legislativul județean a mai finanțat cu 100.000 lei reabilitarea Bisericii Ortodoxe Gepiu, cu 20.000 lei reabilitarea Bisericii Ortodoxe Gepiu Colonie și cu 25.000 lei lucrările de reabilitare și întreținere a Bisericii Romano – Catolice Bicaci.

,,Îmi doresc ca în cel mai scurt timp să fie asfaltate toate străzile din comună, să introduc gazul în comuna noastră, dar și să înființez un campus pentru vârstnici”, a mai declarat primarul din Gepiu, Ioan Purge.

Larisa Patricia Herlaș