Unul dintre momentele importante al ceremoniilor de sâmbătă l-a constituit dezvelirea statuii generalului Traian Moșoiu, recent reabilitată. În apropiere, lângă Parcul Bălcescu, militarii au prezentat ministrului Apărării, Gabriel Beniamin Leș, „Onorul la general”. A urmat apoi discursul generalului de brigadă Nicolae Tonu, care a subliniat însemnătatea zilei de 20 aprilie 1919.

Gl.bg. Nicolae Tonu,  locţiitorul comandantului Diviziei a IV-a, Gemina: „Eliberarea orașului Oradea a constituit un moment aparte. Generalul Moșoiu nu a mai avut răbdare să intre în localitate odată cu armata sa, acesta intrând în oraș chiar în ziua de Paști înainte de a fi ocupat și securizat de  către trupele române.”

După momentul depunerii de coroane la bustul generalului Moşoiu, orădenii s-au îndreptat spre Piața Unirii, locul în care statuia episcopului ortodox Roman Ciorogariu, amplasată în faţa Bisericii cu Lună, respectiv a episcopului greco-catolic Radu Demetriu, fixată în dreptul Catedralei Sfântul Nicolae, au fost dezvelite simultan. La ceas de sărbătoare, ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leș le-a transmis orădenilor un mesaj.

Gabriel Beniamin Leș, ministrul Apărării:„Marșul triumfal al Armatei Române a marcat începutul unei etape cu adevărat deosebite pentru municpiul Oradea. Odată cu reintrarea Crișanei pe făgașul său firesc, alături de celelalte regiuni românești, piața instituțională și spirituală a Oradiei și-a pus în valoare mai pregnant dimensiunea românescă. Ceea ce conferă Oradiei dualitate și acel caracter unic este modul fericit în care diversele culturi s-au completat și s-au împlinit reciproc. Toleranța și deschiderea orădenilor sunt fără îndoială determinate tocmai de acest tablou umulticultural, multietnic, multiconfesional, în care niciun detaliu nu strică armonia întregului.”

Seria discursurilor a fost încheiată de primarul Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan, primar, Municipiul Oradea: „Pentru că a fost o cotitură majoră a istoriei pentru orașul nostru, se cuvine să manifestăm respect pentru această zi și să sărbătorim această zi, să ne bucurăm”.

Aproximativ 2000 de orădeni au urmărit, sâmbătă, paradă militară din centrul Oradiei. Transportoare blindate, tunuri, autostaţii Panther, și trei elicoptere Puma, ce au survolat cerul, au făcut din această misiune a autorităților locale și județene, un succes.

News Bihor