Beneficiind de finanțare atât prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II, cât și de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Primăria comunei Sârbi a putut să demareze mai multe proiecte de investiție.

Unul dintre aceste proiecte vizează construirea unui sistem de alimentare cu apă în localitățile Sârbi, Burzuc și Fegernic. Lucrările au fost realizate în proporție de 95% și au costat 4,6 milioane lei, sumă finanțată prin PNDL I. Aceeași sursă de finanțare a fost fructificată de către administrația locală pentru alimentarea cu apă a localităților Chioag, Almașul Mic, Sarcău și Fegernicul Nou, o investiție care se ridică la 2,3 milioane lei. Potrivit primarului Herman Gavril, 85% din lucrări au fost deja executate.

Bani de la Guvern a folosit Primăria și pentru a îmbunătăți infrastructura rutieră. Recent a fost finalizat DC 34 A Sârbi – Șișterea, în valoare de 4,4 milioane lei, și tot de curând s-au încheiat lucrările de asfaltare a unei străzi de 1 kilometru în Burzuc, pentru care s-a plătit 1,2 milioane lei.

,,Vreau să mulțumesc și Consiliului Județean Bihor, pentru că lucrările de reabilitare și modernizare a DJ 767A Uileacu de Criș – Bălaia – Burzuc – Sârbi – DN 19E s-au finalizat pe raza comunei Sârbi, lucru care ne este de mare utilitate”, a precizat primarul.

Două școli modernizate și o grădiniță nouă

Școala Gimnazială nr. 2 Burzuc se află în faza de recepție a lucrărilor de modernizare și reabilitare. Investiția, estimată la 382.000 lei, a fost asigurată prin PNDL II. Și Școala Gimnazială nr. 1 Sârbi va trece prin același proces de modernizare și reabilitare. Pentru această unitate de învățământ lucrările, în valoare de 432.000 lei, vor fi demarate curând.

Tot în Sârbi, Primăria va construi o grădiniță cu program prelungit. ,,Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat în perioada următoare, iar costurile se ridică la aproximativ 543.000 lei, bani pe care i-am obținut prin PNDL II. Grădinița va avea două săli de clasă, una pentru grupa mare și una pentru grupa mică, sală de dormit, o sală de mese și grupuri sanitare”, a precizat edilul.

Acestea nu sunt singurele proiecte care vor demara curând, întrucât Primăria a obținut finanțare prin PNDL II și pentru modernizarea iluminatului stradal în comună, o investiție de 476.000 lei, pentru înființarea rețelei de canalizare în Sârbi și Fegernic și pentru modernizarea de străzi, pe o distanță de 6 kilometri, în localitățile Sârbi și Burzuc, cu o valoare de 6 milioane lei.

De asemenea, din bugetul local a fost asigurată construirea de capele mortuare în Sârbi și Burzuc, lucrările pentru acestea fiind realizate în proporție de aproximativ 90%.

Un alt proiect câștigat de administrația locală, de această dată pe AFIR, permite achiziționarea de utilaje. Este vorba despre un buldoexcavator în valoare de 90.000 euro și un tractor cu remorcă, de 85.000 euro. Din fonduri europene vor mai fi asfaltați 7 kilometri de drum, ,,acele drumuri care drum spre cimitire”, după cum a explicat primarul, și va fi refăcut și drumul comunal DC 42 Sarcău, o investiție de 6 milioane lei.

Ambițiile primarului pentru comuna de care răspunde sunt mari, în continuare. ,,Întrucât în Sârbi avem probleme cu inundațiile atunci când plouă torențial, mi-aș dori să construim un baraj deschis pe Valea Bușteana. De asemenea, îmi propun să mai construim un parc de joacă pentru copii undeva în fața Primăriei și să reabilitez dispensarul uman din Burzuc. Acolo se impun niște lucrări de anvelopare, schimbarea geamurilor, a gresiei, a ușilor etc. De altfel, am și început demersurile în acest sens. Nu în ultimul rând, sper să mai reușesc să înființez o pistă de biciclete între Sârbi – Chioag – Burzuc”, a declarat primarul Herman Gavril.

  Larisa Patricia Herlaș