Muzeul Țării Crișurilor încheie seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri cu expoziția intitulată ’’Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare în două provincii de la granițele României Mari’, organizată împreună cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Prezent în cadrul vernisajului, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea, a lăudat această inițiativă, transformată într-un vernisaj de excepție: ’’Mă bucur foarte mult că putem face lucruri frumoase împreună, alaturi de frații noștrii de dincolo de Prut. Doresc să îi salut pe cei care ne vizitează și să le urez bun venit în județul Bihor, bun venit acasă. Ne bucurăm ori de câte ori știm că ne vizitează ai noștri, cei cu care istoria, din păcate, a fost dură, dar poate, la un moment dat, vom reuși să facem un lucru important în comun, cum facem și azi, să unim Basarabia de România Mare.’’, a conchis vicele, Traian Bodea.

Cei prezenți au fost fermecați, în egală măsură și de interpretarea artistei Diana Bianca Popa, care a încântat audiența cu piese cântate la nai și flaut.

’’Exponatele pe care le admirați dumneavoastră sunt piese cu valoare utilitară pentru gospodăriile ţărăneşti din Crişana şi Basarabia, ce poartă cu ele o intrinsecă valoare artistică, o dimensiune estetică. Nu ai cum să nu remarci o simbolistică aproape unitară pentru cele două zone. Motivele cosmice, fitomorfe, zoomorfe ori antropomorfe, după cum şi motivele ornamentale abstracte le regăsim cu diferenţe specifice, dar având caracter unitar atât pe piesele din vestul României, cât şi pe cele din actuala Republică Moldova. Sufletul românesc e acelaşi oriunde ar trăi, dincolo de accidentele vremelniciei ori de vecinătăţi vătămătoare’’, a precizat directorul Muzeului Țării Crișurilor, dr. Aurel Chiriac.

Expoziția va putea fi admirată de bihoreni până în 21 iulie.