Primăria comunei Țețchea derulează, în această perioadă, o serie de proiecte importante. Introducerea canalizării, modernizarea  și extinderea unei școli, înființarea unui centru medical sau asfaltarea de drumuri sunt doar câteva dintre acestea.

Unul dintre proiectele care se află în stadiu avansat, înființarea unei stații de epurare în localitatea Telechiu și introducerea a 11 kilometri de canalizare în localitățile Țețchea și Telechiu, cu o valoare de 5,5 milioane lei, a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) I. Lucrările la acest obiectiv au fost realizate în proporție de 90%, și vor fi finalizate curând, potrivit primarului Pavel – Ovidiu Drimbea.

Tot prin PNDL, etapa a II-a de această dată, Primăria comunei Țețchea realizează modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale nr. 1 Hotar. ,,Extindem unitatea de învățământ cu 80 mp pentru a construi o sală multifuncțională, care va fi de mare folos pentru cadrele didactice și, mai ales, pentru elevii care învață acolo. Până acum am efectuat 70% din lucrări și estimăm că în cel mai scurt timp ele vor fi încheiate, având în vedere ritmul în care se desfășoară activitatea”, a precizat edilul. Valoarea totală a acestei investiții se ridică la 518.000 lei.

Drumuri mai bune în comună

În comună se mai investește în reabilitarea drumurilor de exploatație agricolă. Primii 4 kilometri  au fost deja finalizați anul trecut, iar în prezent sunt în lucru alți 5 kilometri de drum. Investiția, în valoare de 200.000 lei, este acoperită din bugetul local, cu sprijin din partea Consiliului Județean Bihor și sponsorizare de la Holcim.

Holcim a sponsorizat și modernizarea DC 180 Chistag – Subpiatră, cu o lungime de 885 metri. Valoarea contractului de execuție se ridică la 453.700 lei, iar lucrările, efectuate de către S.C. Capitalist Prodcom S.R.L., au ajuns la jumătate.

Tot la capitolul infrastructură rutieră, primarul Drimbea a anunțat că două sectoare ale drumului DC 179 Hotar – Fâșca sunt în faza de licitație pentru execuția lucrărilor de asfaltare. Primul sector de drum are o lungime de 1,5 kilometri și necesită o investiție de 1,8 milioane lei, iar cel de-al doilea măsoară puțin peste 2 kilometri și va costa 2,6 milioane lei. Banii pentru acestea sunt asigurați prin PNDL II.

Cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și cu bani din bugetul propriu, administrația locală a reuțit să finalizeze, anul trecut, construcția unei capele mortuare în Hotar, care a costat 238.000 lei. În luna iulie a anului acesta vor fi finalizate lucrările și pentru capela mortuară din Telechiu, în timp ce la Subpiatră și Țețchea acestea se află în faza de proiectare.

Până în 10 mai va fi finalizat și proiectul pentru înființarea Centrului Medical Hotar, al cărui valoare este estimată la 1,2 milioane lei, bani proveniți de la Guvernul României, prin PNDL II. Potrivit edilului, la parterul Centrului vor lucra medici de familie, iar la etaj va exista un centru de permanență.

Un alt proiect de mare anvergură pentru care Primăria comunei Țețchea a obținut 432.000 euro de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este cel privind dotarea căminelor din localitățile Țețchea, Hotar, Subpiatră și Telechiu cu echipamentele necesare desfășurării diverselor evenimente și activități specifice. Proiectul, care a debutat în luna iunie a anului 2018 și are o durată de 36 de luni, permite achiziționarea de laptopuri, mobilier, costume populare, sisteme de iluminat, sisteme de sonorizare, instrumente muzicale etc.

,,În calitate de primar, eu îmi mai doresc ca fiecare localitate din comuna Țețchea să aibă câte un parc de recreere sau de joacă. Am început demersurile în acest sens la Subpiatră, acolo unde am înființat deja, din bugetul local, un astfel de parc pentru copii, care va fi gata până la 1 iunie. Însă, pe parcursul anului acesta îmi doresc să reușim să construim câte un parc și în celelalte localități. De asemenea, cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții vom construi un centru cultural multifuncțional, în localitatea Țețchea ”, a mai precizat Pavel – Ovidiu Drimbea.

Larisa Patricia Herlaș