Evenimentele organizate de către autoritățile județene și locale cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la eliberarea județului Bihor și a orașului Oradea au început marți și vor dura până sâmbătă, inclusiv. Manifestările vor avea loc în Oradea, Piatra Craiului, Borod, Aleșd și Tileagd.

Comemorarea unui secol de administrație românească în Bihor și Oradea a debutat, marți, cu expoziția stradală „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea”, care va fi deschisă publicului până în data de 26 mai, și lansarea broșurii cu același nume. Miercuri, la Muzeul Țării Crișurilor, este programată deschiderea oficială a expoziției ,,Arta tranșeelor în România”, a colecționarului Dumitru Cristian. Aceasta va rămâne deschisă vizitatorilor până în 30 iunie. Evenimentele continuă joi, cu dezvelirea Statuii lui Iuliu Maniu de către Episcopul Virgil Bercea, lansarea expoziției ,,Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare în două provincii de la granița României Mari”, la Muzeul Țării Crișurilor, inaugurarea expoziției permanente dedicate Generalului Traian Moșoiu și Primului război mondial, la Muzeul Orașului Oradea și lansarea revistei ,,Identitatea națională”, de Grigore Bartoș, în Cetatea Oradea.

Ziua va începe, vineri, pe platoul din Piatra Craiului, de unde se va face deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Borod. Acolo, după prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv, vor fi rostite alocuţiunile privind însemnătatea evenimentului și vor fi depuse buchete de flori din partea mai multor entități. Un program similar, ce cuprinde și un moment artistic, este prevăzut și în Aleșd și Tileagd.

Ultima zi dedicată Centenarului acestui eveniment istoric important are loc sâmbătă, când vor fi dezvelite Statuia Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și Statuia Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, de către Episcopul Sofronie Drincec, respectiv de către Episcopul Virgil Bercea. Bihorenii sunt așteptați să vadă defilarea militară realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, din Garnizoana Oradea, să asiste la spectacolul pus în scenă de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, să urmărească retragerea cu torțe și să cânte împreună cu Andra, în cadrul unui concert folcloric susținut de artistă, de la ora 19.30, în Piața Unirii. Cele cinci zile de sărbătoare vor fi încheiate cu un spectaculos foc de artificii.

Organizatorii principali ai evenimentului sunt Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Instituția Prefectului județul Bihor, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Orașului Oradea, Universitatea din Oradea și Fundația pentru Protejarea Monumentelor Bihor. Aceștia au avut parte și de sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Garnizoanei Oradea, Jandarmeriei Oradea, Inspectoratului de Poliție Județeană Bihor, Poliției Municipiului Oradea, Poliției Locale Oradea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana Bihor, Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „AVRAM IANCU” Oradea și Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Bihor.

Larisa Patricia Herlaș