Impresionează prin spiritul liber și personalitatea aparte, așa cum ne așteptăm din partea unui artist. Este plină de culoare, la propriu și la figurat. Are părul albastru, dar nu asta o caracterizează, ci arta. Artă îi curge prin vene și tot artă respiră. Ea este pictorul Vioara Bara, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Oradea. Poate că deja o cunoașteți pentru faptul că se luptă cu mâinile goale pentru drepturile artiștilor. Iar dacă nu, vă invit să o descoperiți în interviul următor.

NewsBihor: Cum ați început să cochetați cu arta?

Vioara Bara: Am început să desenez încă de când eram un copil. Apoi, am studiat la Liceul de Arte din Oradea și, după absolvire, m-am înscris la Facultatea de Arte Decorative din București, secția de scenografie.

NewsBihor: De ce v-ați dorit să fiți președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Oradea?

Vioara Bara: Aveam un program atât de încărcat, încât nu mi-am dorit. Dar, artiștii au insistat până am acceptat. Un alt lucru care m-a convins a fost acela că, după 15 ani, Uniunea a primit, în sfârșit, galerii de artă în Cetatea Oradea, acolo unde expunem în prezent.

NewsBihor: Cu ce ambiții ați pornit la acest drum?

Vioara Bara: Membrii Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Oradea erau foarte dezbinați atunci când am acceptat eu să fiu președinte. Mi-am dorit să fim din nou uniți, pentru a oferi publicului artă de calitate. Ambiția mea a fost aceea de a face această filială una dintre cele mai puternice din România.

NewsBihor: În ce măsură ați reușit să faceți ce v-ați propus?

Vioara Bara: Am reușit să ne închegăm ca echipă, învățăm să luptăm împreună pentru drepturile artiștilor, promovăm arta sub toate formele ei și avem expoziții extrem de apreciate de critici și de public. Așadar, am reușit să realizez într-o oarecare măsură ceea ce mi-am propus. Dar, mai este mult de lucru.

NewsBihor: Ce ne puteți spune despre membrii Uniunii?

Vioara Bara: Suntem o uniune mare, de peste 100 de artiști. Și mă bucură faptul că majoritatea sunt tineri, întrucât eu încerc să sprijin artiștii la început de drum. Împreună organizăm 17 expoziții pe an.

NewsBihor: Este suficient talentul pentru a deveni artist?

Vioara Bara: Talentul reprezintă doar 10% din rețeta succesului, din punctul meu de vedere. Cineva care își dorește să facă artă trebuie să muncească mult și să fie consecvent.

NewsBihor: Se poate trăi din artă?

Vioara Bara: Este foarte greu. Din păcate, sunt puțini cei care reușesc să se întrețină doar din artă.

NewsBihor: În acest caz, artiștii cum se întrețin?

Vioara Bara: Foarte mulți lucrează în învățământ sau în alte domenii și se ocupă de artă după serviciu. Practic, se face un compromis. Trist este că unii artiști valoroși renunță la artă din cauza aspectului financiar. Și, nu pot fi condamnați.

NewsBihor: În ciuda acestor probleme, Uniunea a făcut o donație pentru reabilitarea Palatului Episcopal.

Vioara Bara: Am făcut o licitație cu tablouri donate de artiști. Lucrările le-am vândut la prețuri foarte mici. Cei 3.000 lei câștigați i-am donat Palatului Episcopal după acel incendiu. De ce? Pentru că artistul are suflet mare….

NewsBihor: Orădenii se înghesuie să cumpere obiecte de artă?

Vioara Bara: Sunt și orădeni care cumpără artă, însă nu aș spune că se înghesuie.

NewsBihor: De ce nu?

Vioara Bara: Sunt mai multe motive. Unii nu apreciază arta, iar alții nu își permit să cumpere lucrările pe care le văd și le apreciază, din cauza faptului că au venituri mici, la fel ca noi, artiștii.

NewsBihor: Cei care, totuși, sunt interesați să vadă sau să cumpere obiecte de artă unde pot să vă găsească?

Vioara Bara: Îi așteptăm cu mare drag la galeria cu vânzare de pe strada Republicii.

NewsBihor: Uniunea Artiștilor organizează un număr semnificativ de expoziții. Unde pot fi vizionate?

Vioara Bara: Este adevărat, avem multe expoziții. Publicul le poate viziona la Galeria de Artă din Cetatea Oradea și nu numai.

NewsBihor: Filiala din Oradea a Uniunii scoate o publicație lunară gratuita, intitulată ,,4 foi de artă”. Ce cuprinde acest ziar și unde este distribuit?

Vioara Bara: Această publicație cuprinde articole interesante despre artiștii din Oradea și lucrările lor, subiecte legate de problemele cu care se confruntă artiștii români, interviuri și imagini reprezentative.

NewsBihor: Doriți să le transmiteți ceva cititorilor noștri?

Vioara Bara: Îi invit cu tot dragul pe cititori să ne cunoască prin intermediul lucrărilor noastre. Avem artiști foarte buni, organizăm expoziții fantastice și pregătim câteva surprize pentru cei care ne oferă puțin din timpul și atenția lor.

Larisa Patricia Herlaș