Oana Pădure este un designer vestimentar tânăr și ambițios. Stilul ei este unic, inconfundabil. Creează rochii vintage, în stilul anilor ’50 și ’60, și este deschisă către orice provocare stilistică. Haideți să o cunoaștem mai bine!

NewsBihor: Cum a început povestea ta?

Oana Pădure: De când eram mică, îmi plăcea să îmi folosesc mâinile și imaginația pentru a crea ceva frumos. Cred că asta s-ar putea numi înzestrare de Sus. Fiecare dintre noi ne naștem cu anumite înclinații, anumite talente. Unii cântă minunat, pentru a ne încânta auzul, alții scriu poezii și ne alină sufletul, alții pictează și ne fascinează prin culoare. Cu toții avem acel ceva unic, prin care putem face lumea mai bună, mai frumoasă… Eu eram fascinată de o mașină de cusut Singer primită de mama mea de la soacra sa, bunica mea, care fusese o croitoreasă pricepută. Îmi amintesc că eram mică și, când părinții erau plecați de acasă, mă așezam la mașina de cusut și îmi închipuiam că sunt o creatoare vestită. Eram în lumea mea, iar în lumea mea mică se contura un vis. Singurică, am început să apăs timid pedala mașinii. Acel sunet m-a fascinat și m-a urmărit de atunci. Am învățat încet cum funcționează această mașinărie, care mi se părea parcă desprinsă din poveste. Și acum mi se pare extraordinar să iei bucăți de material, să le pui împreună, piesă cu piesă, și să creezi ceva după cum te conduce sufletul. Încă mă simt fetița din lumea ei cea mică, în fața unei mașini de poveste, gata să își trăiască visul. Poate de aici mi se trage stilul vesel, jucăuș și plin de culoare al creațiilor mele… Viața, însă, mi-a oferit total altceva. Am studiat literatura, teologia, am învățat cum să devin un bun dascăl pentru viitoarea generație. Am lucrat, de asemenea, ca director de marketing, apoi ca și grafician. Da, am încercat multe, așa este, dar nu am renunțat niciodată la visul meu, acela de a crea rochii. Astfel, în 2012 mi-am cumpărat prima mea mașină de cusut, apoi, pe rând, am început să îmi achiziționez cele necesare: mașină de surfilat, bust de croitorie, materiale textile, cărți, reviste, tipare și articole cu diferite tehnici de cusut. Am conceput apoi un plan pentru a putea începe să creez și să-mi vând creațiile. În 2014 am urmat un curs, care m-a ajutat să îmi pun ideile în practică, și tot ceea ce era în mintea mea a început să prindă contur. De atunci creez pentru dragile mele cliente minunății care să la aducă bucurie.

NewsBihor: Care a fost primul obiect vestimentar pe care l-ai croit?

Oana Pădure: Bineînțeles că prima creație este strâns legată de mașina misterioasă despre care am amintit mai devreme. Găsisem printre hainele mamei mele ceva halate, pe care le-am descusut și mi-am făcut un costum cu o fustă dreaptă, cu pense și fermoar la spate, asortată cu un top simplu. Aveam in jur de 11 ani. Nu mă întrebați cum le-am făcut! Cum am știut să cos fermoar? Pense? Nu știu, însă îmi amintesc că eram atât de mândră de rezultatul obținut, încât i-am furat mamei mele o pereche de pantofi cu puțin toc și am ieșit afară la plimbare, pentru a-mi etala prima mea creație.

NewsBihor: Cum te-ai descrie ca designer?

Oana Pădure: Sunt designerul care a adus în actualitate stilul vintage. Am ales anii ’50 -’60 drept inspirație, pentru că am găsit în stilul rochiilor de atunci extrem de multă feminitate, stil și bun gust. Petrec mult timp uitându-mă la poze cu acest stil și îmi imaginez cum aș putea reinterpreta acel look într-un stil modern, actual, pentru doamnele de azi. Să îmi dea Dumnezeu sănătate să pot munci și să născocesc idei frumoase pentru rochiile clientelor mele.

NewsBihor: În ce măsură te lași ghidată de tendințe?

Oana Pădure: Sunt designerul care nu se lasă condus de tendințe, ci de ceea ce simte pe moment. Aproape niciodată nu știu cum va arăta exact rochia la final, pentru că mereu găsesc prin cotloane ascunse nasturi, mărgele, dantelării care se potrivesc perfect cu creația mea, încununând-o, la final, ca pe regină. Îi mai fac o poză şi uite aşa a aflat toată lumea despre ideea mea. Fiecare rochie vine cu o poveste aparte. Eu am ales să am atelierul acasă, întrucât întotdeauna am fost pasionată de viața de familie. Îmi iubesc familia la nebunie, îmi ador soțul și pe cei trei băieți pe care ni i-a dat Dumnezeu. Astfel, am putut combina aceste două domenii din viața mea. Sunt binecuvântată că pot face asta, fără să fiu nevoită să aleg. La mine, tot acest proces de creație este presărat cu râsete și plânsete de copii, năzdrăvănii, lecții, bucurie, iubire, cântec, desene și bilețele lăsate pe furiș.

NewsBihor: Căror femei li se adresează creațiile tale?

Oana Pădure: Incerc să abordez stilul anilor ’50 – ’60, însă cu anumite modificări necesare pentru ca rochiile să fie purtabile în zilele noastre. Îmi doresc ca femeia care poartă o rochie Oana Pădure să se simtă feminină, delicată, dar, în același timp, sofisticată și încrezătoare. Accept, de asemenea, provocări de orice fel, de la cele mai contemporane modele, până la complicatele rochii de epocă, de mireasă etc.

NewsBihor: Ce te inspiră atunci când concepi o colecție?

Oana Pădure: În primul rând materialele, le ador, îmi place enorm să pun toate piesele tăiate pentru a crea o rochie unică, pentru o doamnă unică… Colecționez tot felul de materiale. Daca acel material trezește în mine o emoție, atunci trebuie să îl duc acasă. De ce? Pentru că înseamnă că mă va inspira să creez ceva cu adevărat special. Este o adevarată poveste în spatele fiecărei creații, în spatele fiecărui material. Asta face ca rochiile Oana Pădure să fie atât de speciale! Consider stilul rochiilor anilor ’50 – ’60 feminine, stilate, diferite de stilul zilelor noastre.

NewsBihor: Cum crezi că ai reușit să te impui pe piață?

Oana Pădure: Eu am adus în România ceva diferit, un stil distins, elegant. Creez rochii contemporane, însă cu grația stilului vintage. Cred în educarea vestimentară a oamenilor și vreau ca ei să înțeleagă că o femeie poate să fie foarte frumoasă și într-o rochie decentă. Cred că femeile pot fi atrăgătoare și fără să arate mai mult decât s-ar cuveni. De aceea, rochiile create de mine aduc simplitate, culoare, bun gust. Promovez cu încredere brandul Oana Pădure și cred că prin calitate, seriozitate, curaj și perseverență voi ajunge să fac ocolul lumii cu rochiile mele.

NewsBihor: ,,The Choices” a primit premiul pentru Cea mai bună colecție în cadrul festivalului City Fashion Week 2017. Ce a însemnat pentru tine?

Oana Pădure: City Fashion Week este un festival foarte drag mie, probabil și pentru că se organizează la Cluj-Napoca, orașul meu natal. M-am bucurat foarte mult când directorul festivalului, Ștefan Farrell m-a invitat să particip și anul acela, spunând că România are nevoie de acest stil al meu. Am fost onorată să urc pe scenă alături de marii designeri ai României la singurul eveniment de modă din Transilvania care face parte din circuitul internațional al prezentărilor de modă de la Milano, Paris, Londra și New York. Le mulțumesc tuturor pentru apreciere și mă bucur foarte mult că pe scena unui festival de modă a avut șansă, iată, o colecție cu temă religioasă inedită. De fapt, cred că de aceea am și primit acest premiu, pentru că a fost altceva. Cu atât mai mult m-am bucurat că diploma a fost semnată de însuși Cătălin Botezatu, care este de fapt un ambasador al acestui festival și, bineînțeles, un nume de referință în moda românească.

NewsBihor: Pe cine ai cunoscut în cadrul festivalului?

Oana Pădure: M-am bucurat foarte mult să cunosc mulți oameni, pe care îi vedeam altă dată la TV doar. Pentru mine a fost o onoare să fiu acolo printre ei. Primul pe care l-am cunoscut a fost Cătălin Botezatu, cu care am făcut cunoștință în holul hotelului unde a avut loc evenimentul. Apoi, în backstage, fiind chiar lângă el cu standul cu creații, l-am putut vedea mai de aproape și este, într-adevăr, un profesionist. Ca om, mi s-a părut serios, fără fițe de vedetă. A doua seară, când am ieșit la pizza cu toții, a stat de vorbă cu noi de parcă ne știam din copilărie. Apoi, a fost o bucurie să o cunosc și să o am alături pe Maria Marinescu, o femeie despre care am citit atât de multe în presa mondenă, dar care este atât de simpatică și delicată, un suflet cald. Am fost acolo alături de excentrica Clara Rotescu, care a cucerit Hollywood-ul, frumoasa Simona Iacob, artista și scumpa Mihaela Cîrlugea, dar și mulți alții. M-am bucurat foarte mult să cunosc prezentatorii festivalului, actorul Ioan Isaiu, pe care îl admiram din filmele românești și jurnalista Diana Elena Găucă, doi oameni extraordinari, cu suflet mare. Ce onoare să cunosc, să trăiesc emoții, să petrec timp și să râd alături de acești oameni.

NewsBihor: Ce planuri ai pentru 2019?

Oana Pădure: Voi continua să creez cu sufletul, cu pasiune şi dedicare. Îmi plănuiesc să mă concentrez mai mult pe partea de design, să am mai mult timp pentru creația efectivă. Îmi propun să scot cât mai mult în evidenţă actul creaţiei, să fac cât mai multe poze din atelier, să evidenţiez atmosfera de lucru şi pasiunea pe care o pun în fiecare împunsătură de ac. Aici aş dori să vă provoc să îndrăzniţi să îmi scrieţi, să comentaţi la postările mele. Orice feedback mă ajută să fiu mai bună în ceea ce fac, aşa că nu ezitaţi să îmi spuneţi părerea voastră! Îmi place să ştiu că ajut femeile să îşi găsească între creaţiile Oana Pădure rochia mult visată. Vă mulţumesc din suflet pentru încrederea acordată. În tot acest drum al creaţiei vin cu multă voinţă, pasiune, muncă şi curaj, toate acestea din dorinţa de a ajuta şi de a creşte împreună designul vestimentar din România. Vă mulţumesc că mi-aţi fost alături până acum, voi continua cu multă dedicare, cu pasiune şi cred că şi cu un strop de nebunie, necesară pentru a face lucrurile să se întâmple.

Larisa Patricia Herlaș