Anul trecut, Consiliul Județean Bihor a creat posibilitatea implementării, în câteva școli profesionale din județ, a claselor de tip dual. Pentru promovarea acestui tip de învățământ, Asociația „Bihor West Professional”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean Bihor și reprezentanții mediului privat, au organizat o Caravană a Meseriilor pentru absolvenții învățământului gimnazial.

Pásztor Sándor, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Încercăm să creem acea gândire a copiilor de această vârstă, ca să se orienteze către școala duală, înspre meserii care reprezintă actualmente un gol pe piața de lucru.”

Hizo Zoltán, director executiv, Asociația „Bihor West Professional”: „A avut loc prima ediție a Caravanei Meseriilor 2019 organizată de Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean și Asociația „Bihor West Professional”, la Cadea. Firmele partenere și-au prezentat oferta edcuațională pentru anul 2019/2020. Avem aproape 180 de locuri în școlile profesionale în sistem dual din județul Bihor.”

Principiul după care funcționează sistemul de învățământ dual este preluat după modelul german, și se bazează pe cererea companiilor prezente pe piața muncii. În sistemul profesional dual, societățile, partnere în proiectul autorităților județene, își canalizează resursele financiare și tehnice exact pe formarea specialiștilor de care au nevoie.

Traian Bodea, vicepreședinte, Consiliul Județean Bihor: „Societățile comerciale întâmpină probleme mari în găsirea de oameni formați pe o anumită profesie. Avem parcurile industriale pe care le dezvoltăm în județul Bihor și trebuie să formăm meseriași, trebuie să repornim ceea ce, din greșeală sau din prostie, s-a oprit la un moment dat în România, și anume școlile profesionale. Nu toți vor putea să fie medici, avocați sau economiști. Societatea se reglează prin a găsi locul fiecărei persoane, fiecărui individ.”

Prima ediție a Caravanei Meseriilor 2019 a pornit, miercuri, la Cadea. Peste 250 de elevi, care învață la școlile din 14 localități din nordul județului, au aflat oferta educațională pentru următorul an. Joi, caravana s-a mutat la Aleșd. Au fost prezente aproximativ 20 de școli din zonă, dar și 6 companii internaționale, și un simulator, ce reproduce tehnologia de sudură.

„Din ceea ce ai văzut astăzi aici, ce te-a atras cel mai tare? Automatizări, electrician. Ai încercat simulatorul? Da. Cum ți s-a părut? Este greu de lucrat cu el sau ușor? Ușor.”

Florina Nergheș, reprezentant Eberspächer: „Activăm în domeniul automotive. Avem mai multe poziții în domeniul companiei printre care și cele de sudor și reglor, cât și operator în linia de producție.”

Valeria Vasile, director, Liceul Tehnologic „Alexandru Roman” Aleșd: „Astăzi am reușit să schimbăm mentalitatea elevilor din învățământul gimnazial, că se poate reuși într-o carieră și în învățământul profesional, dual și profesional tehnic. Avem 21 de specializări acreditate pe domeniul tehnic, servicii și cu siguranță, dacă vom avea sprijin, urmează să ne dezvoltăm și pe alte domenii. În perspectivă dorim să ne dezvoltăm pe CNC-iști, care în următorul deceniu va avea pe piață trecere și succes.”

Vineri, Caravana Meseriilor a fost prezentă la Beiuș. 450 de elevi au făcut cunoștință cu tehnologia momentului, și cerințele de pe piața muncii. Partenerii Consiliului Județean în acest proiect sunt societățile Selina, Drumuri Orășenești, Faist Metalworking, Eberspächer, Autobara, Modular Building Solutions.

Veres Diana