Caravana Meseriilor a poposit, azi, la Aleșd, acolo unde 200 de copii din clasele a VII-a și a VIII-a au aflat mai multe informații despre oferta educațională în sistemul de învățământ dual.

Cea de-a doua zi a Caravanei Meseriilor s-a dovedit a fi un succes, deoarece 200 de elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a au fost atrași ca un magnet de oferta educațională în sistemul de învățământ dual. Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea a încurajat elevii să urmeze o astfel de carieră, deoarece piața forței de muncă duce lipsă de profesioniști în multe domenii, multe dintre ele foarte bine remunerate. ”Consiliul Județean a  demarat anul trecut acest proiect și ne dorim să venim în întâmpinarea lipsei de forță de muncă calificată. Există o problemă cu formarea profesională, cu forța de muncă calificată, însă având parcurile industriale din județ suntem obligați să formăm profesioniști, să repornim ceea ce din greșeală s-a oprit la un moment dat în România. Acesta este motivul pentru care vă încurajez să urmați o astfel de școală în sistem dual.”, a declarat vicepreședintele, Traian Bodea.

Unitățile de învățământ profesional și tehnic care au în ofertă locuri la aceste niveluri de învățământ vor avea alături operatorii economici, parte din Asociația „Bihor West Professional” (Auto Bara, Drumuri Orășenești, Selina srl, Faist Metalworking, Modular Building Solutions, Parcuri Industriale Bihor), unde viitorii elevi de clasa a IX-a se vor putea pregăti din punct de vedere practic, pe toată durata școlarizării, în condiții reale de muncă și unde vor  avea oportunitatea să opteze pentru un loc de muncă după finalizarea studiilor.

”Azi, sunt prezente, alături de noi, 6 firme, mari companii ce au venit cu tehnologie modernă, care a avut o mare deschidere către elevii de clasa a VIII-a. Cu siguranță, azi, am reușit să schimbăm mentalitatea elevilor din învățământul gimnazial și anume că se poate reuși într-o carieră și în învățământul dual.”, ne-a declarat directoarea Liceului Tehnologic ”Alexandru Roman”, Valeria Vasile.

Pregătirea elevilor în acest sistem de învăţământ este susţinută suplimentar din punct de vedere financiar prin bursa profesională care se acordă pentru fiecare elev în cuantum de minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică).