Miercuri dimineața, Asociația „Bihor West Professional”, răspunzătoare pentru implementarea sistemului de învățământ dual, după modelul Kronstadt, în județul Bihor, a organizat prima ediție a Caravanei Meseriei.

Reprezentanții Asociației „Bihor West Professional” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean Bihor și companiile Auto Bara, Drumuri Orășenești, Selina, Modular Building Solutions, Faist Metalworking, Eberspächer au demarat acțiunea de promovare a ofertei educaționale, la Cadea, acolo unde funcționează, începând din acest an școlar, o clasă cu profil sudură. „Peste 250 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a au luat cu asalt Liceul Tehnologic Nr. 1 din Cadea pentru a afla oferta educațională propusă pentru anul școlar 2019/2020. Partenerii noștri, agenți economici ce își desfășoară activitatea în Bihor, pun la bătaie 180 de locuri pentru clase profesionale cu profil sudură, mecanic auto, fierar-betonist, dulgher, zidar”, ne-a declarat Hizo Zoltán, director executiv al Asociației „Bihor West Professional”.

Punct forte: simulatorul de sudură

Caravana Meseriilor se află la prima ediție. În cadrul acțiunii ce se desfășoară pe parcursul a trei zile, organizatorii au adus un aparat de înaltă performanță: simulatorul de sudură. „Este pentru a doua oară când acest aparat este prezent la Cadea. Copiii au fost extrem de receptivi. L-au testat aproape imediat ce au avut ocazia. Unii dintre ei au promis că vor reveni la toamnă, atunci când se vor face înscrierile în noul an școlar”, a adăugat Hizo Zoltán. La acțiunea de la Cadea a fost prezent și președintele Consiliului Județean Bihor. „Au participat elevi din 14 localități din zona de nord a județului. Încercăm să îi îndrumăm pe copii spre școala profesională în sistem dual. Consiliul Județean a creat această posibilitate. Vom mai organiza astfel de acțiuni, probabil în această vară, în care să se implice și părinții. Vom fi prezenți în școli pentru a-i îndruma pe copii spre meseriile în care acum, nu există oameni calificați”, a spus președintele Pásztor Sándor.

Caravana Meseriilor va poposi, joi, la Liceul Tehnologic Alexandru Roman din Aleșd, iar vineri, în sala de sport din Beiuș. Aproximativ 1.000 de elevi de gimnaziu sunt așteptați pentru a afla oferta educațională propusă după modelul Kronstadt. Potrivit statisticilor Ministerului Educației, județul Bihor se află în top 5 la nivel național, privind numărul elevilor înscriși în clase profesionale în sistem dual.

Veres Diana