Reprezentanții companiei naționale Tarom au solicitat, marți, dreptul la replică după ce primarul Ilie Bolojan a făcut, luni, noi declarații de presă privind situația Aeroportului și a prețurilor practicate de Tarom la achiziționarea biletelor pe ruta Oradea-București-Oradea. „Din respect pentru informarea corectă a publicului, în contextul declaraţiilor făcute de către dl. primar Bolojan, Compania Tarom doreşte să îşi exercite dreptul la replică. Astfel, Tarom se dezice total de informaţiile transmise de către dl. Bolojan cu privire la tarifele biletelor de avion dus-întors pe ruta Oradea-București, Timișoara-București, respectiv Cluj-Napoca-Bucureşti. Acestea sunt lipsite de veridicitate; spre exemplu, în urma unei simulări de rezervare rezultă că un bilet de avion dus-întors, pe ruta Oradea-Bucureşti, conform datelor de călătorie menţionate de dl. Bolojan, poate fi achiziţionat cu numai 87,21 EUR (aproximativ 400 lei), adică mai puţin de un sfert din suma vehiculată de către domnia sa. Menţionăm că grila de tarifare a rămas aceeaşi şi că sistemul automatic de rezervări calculează, încarcă şi converteşte tarifele în monedă euro. Tarifele biletelor de avion prezintă o diversitate de preţuri (chiar şi pentru aceste destinaţii), în funcţie de clasă, ziua şi ora călătoriei, perioada de timp înainte cu care este cumpărat biletul sau numărul de locuri disponibile la momentul rezervării”, se arată în comunicatul Tarom. Pentru data de 2 mai, spre exemplu, pentru aceeași destinație, prețul unui bilet este de 87 euro, iar pentru 29 mai, 67 euro.

Și președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Oradea a transmis, marți, o informare de presă. „Credibilitatea afirmațiilor făcute este sub semnul întrebării și în cazul primelor încasate de membrii Consiliului de Administrație. Domnule președinte Ilie Bolojan: nu există prime încasate! Pe baza criteriilor și obiectivelor de performanță stabilite în contractele de mandat a fost acordată componenta mobilă a indemnizației lunare, în cuantum de 1053 lei/net/persoană. În momentul discuțiilor legate de componenta mobilă a indemnizației lunare (media salariului pe unitate fiind aproape de 2,5 ori această sumă) erau în vânzare bilete de avion spre două destinații externe și demarate negocieri cu alți operatori. Aeroportul Oradea este în mijlocul unei lupte politice, în care o parte își asumă sarcina de distorsionare a adevărului, iar cealaltă parte, în mijlocul circului politic artificial creat, negociază cu cei mai importanți factori din domeniul transportului aerian. Egoismul politic sperăm că nu va influența în mod negativ interesele orădenilor, a bihorenilor. Membrii Consiliul de Administrație vor urmări în continuare aplicarea și realizarea celor stabilite în Planul de administrare al aeroportului, iar conducerea executivă a regiei, cu experiența deceniilor prestate în domeniul aviației, va avea sprijinul în vederea cooptării celui de-al patrulea operator care să ofere curse externe”, a transmis Bimbó-Szuhai Tibor.

În perioada 8-10 aprilie, o delegație a Aeroportului Oradea se află la Hanovra, unde se desfășoară târgul european al companiilor aeriene (Routes Europe 2019). Oficialii orădeni au avut deja primele întâlniri în Germania.

Veres Diana