Într-o lume ideală, drumul spre comuna Paleu ar oferi o privelişte încântătoare asupra dealurilor şi livezilor din apropierea Oradiei. Din păcate însă, realitatea este cu totul alta. Oamenii locului şi nu numai, şi-au făcut un obicei. Cel mai adesea, ascunşi în întunericul nopţii sau uneori, în plină zi, aceştia se debarasează de deşeuri în zonele retrase de pe serpentinele spre Paleu.

 

Mihaela Veisa, consilier, Primăria Paleu: „La iniţiativa localnicilor, autorităţile locale şi judeţene s-au mobilizat organizând o campanie de igienizare a zonei serpentinelor, dinspre Oradea înspre Paleu. În urma acestei campanii s-au colectat zeci de saci de gunoi menajer. Noi susţinem această iniţiativă deoarece considerăm că este foarte important ca poarta de trecere între Oradea şi Paleu să fie întreţinută corespunzător. Totodată, dorim să transmitem un mesaj autorităţilor de mediu care să se implice pentru a nu permite şi tolera aruncarea ilegală a gunoaielor.”

 

Din luna martie 2017, Consiliul Judeţean are în administrare segmentul de drum cuprins între kilometru 2+375 şi 18+650, până la Cauaceu, intersecţia cu DN19E. În luna iunie 2017, pe porţiunea de drum ce curpinde şi serpentinele au demarat lucrări de întreţinere curentă.

 

Iuliana Romocian, consilier, Serviciul Lucrări de Întreţinere şi Investiţii pe Drumuri Judeţene: „Primele lucrări care s-au făcut au fost cele de refacere a fundaţiei acolo unde a necesitat după care s-a turnat covor asfaltic pe o porţiune de aproximativ 2km cu o lăţime de aproximativ 7 m a drumului, în total 12.500 mp cu acostamenetele aferente.”

 

Lucrările de igienizare au demarat anul trecut şi sunt realizate de societatea Drumuri Orăşeneşti.

 

Iuliana Romocian, consilier, Serviciul Lucrări de Întreţinere şi Investiţii pe Drumuri Judeţene: „Anul trecut s-a făcut o igienizare pe o porţiune mai mică, iar anul acesta, de la serpentine şi până la capătul drumului, care este undeva la intersecţia cu drumul Oradea-Marghita, DN19E se taie acostamentele, vegetaţia uscată de pe marginea şanţurilor şi se fac şanţurile pentru asigurarea scurgerii apelor. Lucrarea încă nu este finalizată, dar pe zi se duc în jur de 10 camioane mari de arbuşti, gunoaie, pământ.”

 

Pe segmentul de drum administrat de Consiliul Local Oradea, situaţia este dezarmantă. Tone de deşeuri zac pe marginea drumului sau în vegetaţia uscată. News Bihor a vrut să afle dacă Primăria Oradea are un centralizator al sesizărilor privind situaţia în care se află porţiunea de drum pe care o administrează şi ce măsuri a luat pentru limitarea dezastrului. Contactat telefonic, vineri, viceprimarul Florin Birta a precizat că se va interesa de situaţie şi va reveni cu răspunsurile solicitate. Până la ora difuzării reportajului, edilul nu a prezentat niciun punct de vedere. Dar, imaginile de la faţa locului prezintă dimensiunile nepăsării.

 

Veres Diana