Aflat în Bihor într-o vizită de lucru, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Adi Croitoru a declarat că Lacul cu apă termală Pețea din stațiunea balneoclimatică ,,1 Mai” va face obiectul unui amplu proiect care urmărește salvarea rezervației naturale.

Joi dimineața, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Adi Croitoru, directorul instituției, Paula Enuț, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang și prefectul județului, Ioan Mihaiu au participat la o ședința cu primarii bihoreni pentru a dialoga despre modificările legislative care vizează administrarea ariilor naturale. Ulterior, autoritățile au susținut o conferință de presă cu scopul de a disemina informațiile și discuțiile avute în cadrul ședinței.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a fost înființată în anul 2016, prin Legea nr. 95/2016, cu scopul de a administra unitar și eficient ariile naturale protejate și de a conserva habitatele naturale, flora și fauna sălbatică. Aceasta funcționează în baza Hotărârii de Guvern nr. 997/2016 și este o instituție publică cu personalitate juridică din subordinea Ministerului Mediului. Recent, ANANP a înființat o structură județeană în Bihor, care va funcționa cu 10 angajați. Deocamdată, numai trei persoane au obținut postul în urma concursului, aceștia desfășurându-și temporar activitatea la sediul Instituției Prefectului județul Bihor.

,,Astăzi, (nr. joi, 4 aprilie) le-am transmis domnilor primari că instituția aceasta, prin serviciul teritorial, funcționează lângă dumnealor, foarte aproape de comunitate. (…) Le-am povestit acestora despre produsele care urmează să fie certificate ca brand de arie protejată, pentru ca apoi să fie vândute, la adevărata lor valoare, în țară și în străinătate. De asemenea, am discutat despre pachetele ecoturistice pe care urmează să le promovăm la nivel de comunitate locală și despre modalitățile prin care putem avea o bună colaborare pentru o muncă eficientă”, a rezumat președintele ANANP pentru jurnaliști.

,,Primarii au salutat înființarea acestei Agenții pentru că, până acum, unii dintre ei s-au confruntat cu situații neplăcute. Mai exact, custozii le blocau proiectele cu finanțare europeană, fără să ofere soluții, periclitând, astfel, interesul cetățenilor. (…) Chiar aveam nevoie de această instituție a statului responsabilă, care să aibă grijă de natură, dar, în același timp, să nu blocheze investițiile, ci să aducă soluții”, a transmis Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

,,Lacul Pețea, un indicator pentru apele termale”

Încă de la debutul conferinței de presă, șefa ANANP a mărturisit că ,,,Bihorul reprezintă o provocare pentru Agenție”, lucru care se datorează atât numărului mare de arii protejate din județ, cât și situației delicate a unora, cum este cazul Lacului Pețea. Potrivit acesteia, rezervația naturală Lacul Pețea va deveni, din nou, un simbol al Bihorului odată cu implementarea unui proiect de mare amploare. ,,În 2016 am aprobat planul de management al Lacului Pețea pentru a putea avea măsuri active și pentru a putea depune un proiect de tip B la Ministerul Fondurilor Europene, pe POIM, pe care ni-l dorim în valoare de 10 milioane euro, astfel încât, împreună cu Primăria Sânmartin, să reușim să facem reconstrucție ecologică și să reușim să readucem habitatul la ceea ce a fost el odată”, a declarat Adi Croitoru. ,,Lacul Pețea reprezintă un adevărat indicator în ceea ce privește situația apelor termale”, a completat președintele Agenției, indicând, astfel, importanța acestui sit.

Proiectul ar urma să aibă o durată de implementare de apoximativ cinci ani, iar în perioada următoare urmează să fie realizat studiul de fezabilitate. ,,Trebuie identificate cauzele care au dus la pierdea habitatului, și fiecare cauză trebuie eliminată, ca în final să repopulăm cu ce a existat odinioară”, a explicat secretarul de stat.

,,În ceea ce privește politica și strategia de accesare și implementare a fondurilor europene, pentru Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate cuvântul de ordine este parteneriatul. Parteneri ne pot fi unitățile de administrație publică, primăriile, consiliile județene, ONG-urile și nu numai”, a fost mesajul transmis de directorul Paula Enuț.

După încheierea conferinței de presă, conducerea ANANP a fost condusă de primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, la Lacul Pețea pentru a vedea situația din teren a sitului.

Larisa Patricia Herlaș