Pentru a marca această zi, Asociaţia S.O.S. Autism Bihor, a organizat “Ziua Porţilor Deschise”, un bun prilej pentru a motiva populaţia să ȋnţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discriminarea.

În pofida faptului că nu există șanse de vindecare totală, progresele se văd, în mare parte datorită eforturilor pe care le fac părinții. ’’Gândiți-vă că acești copii sunt geniali la matematică, informatică, se descurcă foarte bine la vioară, pian. Acest lucru se datorează repetiției și atenției deosebite pe care o au din partea psihoterapeuților și a familiei. Efortul părinţilor, singular, devine de multe ori imposibil de dus până la capăt.”, a spus directoarea centrului, Simona Zlibuț.

Organizațiile internaționale care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism au ales albastrul drept culoarea prin care să atragă atenția asupra autismului, iar acțiuni „Luminează albastru” – „Light It Up Blue” au loc simultan în toată lumea, Empire State Building din New York City şi Turnul CN din Toronto, Canada fiind două dintre cele mai importante clădiri incluse în manifestări. La noi în țară O.N.G.-urile care activează în domeniu aprind culoarea albastrăpe clădirile importante din capitală și din orașele mari, având totodată și diverse manifestări de conțtientizare a autismului.

Seria evenimentelor va continua incepând cu ora 17:30, în fața Crișul Shopping Center, locul de unde se va porni în marș spre Piața Unirii unde se va asambla un puzzle uriaș reprezentând sigla Asociației S.O.S Autism Bihor. Participanții la marș, părinți, tineri, terapeuți, voluntari, vor fi îmbrăcați în tricouri albastre și vor împărți trecătorilor broșuri despre asociație și centrul de zi. Acest marș reprezintă o formă prin care se dorește realizarea unui apel la solidaritate și la impactul pozitiv pe care îl are incluziunea socială a persoanelor cu autism. Seria activităților va fi incheiată la ora 19:30 prin luminarea clădirii Primăriei Oradea în albastru.