Ziua Mondială a Pământului va fi sărbătorită, în 22 aprilie, pe două roți, în cadrul unei noi ediții a evenimentului Critical Mass, organizat de Asociația Pro Bikers.

,,Vino împreună cu prietenii tăi să pedalăm pentru un stil de viață sănătos și pentru mai multă siguranță în traficul din Oradea! Luni, 22 aprilie, ora 18:30, vom traversa Oradea pe bicicletă și vom sărbători Ziua Mondială a Pământului”, este invitația adresată de către organizatorul evenimentului Critical Mass, Sebastian Miklo.

Acesta le dă întâlnire bicicliștilor orădeni, de la ora 18:00, în parcarea de la Piața Rogerius, pentru ca de la ora 18:30 să pornească împreună pe următorul traseu: parcarea de lângă Piața Rogerius – str. Transilvaniei – B-dul Dacia – Parcul Petőfi Sándor – str. Republicii – B-dul Gen. Gh. Magheru – str. Cele Trei Crișuri – Piața E. Gojdu – Piața Cetății – str. Gh. Costaforu – Parcul 22 Dec. – str. Horea – str. Sucevei – str. Av. Iancu – Piața Unirii.

,,Copiilor mai mici de 14 ani nu le este permis să circule cu bicicleta sau cu trotineta pe șosea. Pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului vă rugăm să respectați această prevedere”, atrage atenția președintele Asociației Pro Bikers.

Critical Mass este un eveniment care are loc în peste 300 de orașe din întreaga lume pentru a promova mijloacele alternative de transport (nepoluante) şi pentru a atrage atenţiei asupra problemelor de siguranţă cu care se confruntă cei ce folosesc mijloace de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiţi să împartă drumurile cu mijloacele motorizate. Manifestarea reprezintă o întrunire a bicicliştilor, care circulă în grup pe străzi, fiind asiguraţi de poliţie. Un obicei al Critical Mass-ului este acela că în intersecţiile mai mari participanţii se opresc şi ridică bicicletele deasupra capului. Sloganul acestei întruniri este „Noi nu blocăm traficul; noi facem parte din trafic. Bicicletele nu poluează!”.

,,Beneficiarii acestui proiect sunt toţi locuitorii orașului Oradea, direct sau indirect. Beneficiarii direcţi sunt cei care folosesc bicicleta, întrucât astfel vor fi mai sănătoşi. Beneficiarii indirecţi sunt toţi cetățenii, pentru că vor respira un aer mult mai curat şi vor putea circula cu vehiculele motorizate în condiţii mai puţin aglomerate”, a mai transmis organizatorul.

Larisa Patricia Herlaș