Parcul 1 Decembrie este începând de azi, mai bogat. Bustul fostului geograf și pedagog francez, binecunoscut în perioada interbelică pentru contribuțiile sale esențiale în trasarea granițelor României Mari, Emmanuel de Martonne, a fost dezvelit sub ochii câtorva zeci de orădeni.

Festivitate s-a desfăşurat în prezenţa vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea, a prefectului Ioan Mihaiu, a primarului municipiului, Ilie Bolojan precum și a mai multor invitati speciali, mulţi dintre ei universitari şi oameni de cultură – precum profesorii Ioan Horga, Mihai Drecin, rectorul Constantin Bungău, conferentiarul universitar Ioan Nicu Sava, poetul Traian Ştef, muzeograful Aurel Chiriac, arhitectul Octavian Muth, generalul în rezervă Grigore Bartoş şi colonelul în rezervă Grigore Morar, dar şi liceeni de la colegiile Mihai Eminescu, Emanuil Gojdu şi Pedagogic, precum şi doi cetăţeni francezi, profesori la Cluj.

 

Ceremonia a debutat, conform protocolului, cu întâmpinarea oficialităților, salutul drapelului de luptă și defilarea detasamentului de onoare format din fanfara Școlii de Pregătire a Agenților de Frontieră Avram Iancu și cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgența Crișana. Cei prezenți la festivitate s-au bucurat de interpretarea imnului de Stat al Romaniei și apoi pe cel al Franței, recitat de Alexandrina Chelu.

’’Acest monument nu este dedicat geografului Emmanuel de Martonne, ci geopoliticianului Emmanuel de Martonne care a influențat direct și decisiv trseul frontierei de vest a României Mari și a României de astăzi. Astfel, datorită lui Emmanuel de Martonne, Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare au revenit României ca urmare a principiului viabilității, conceput cu minuțiozitate de geopolitician, misiunea sa fiind cu atât mai dificilă cu cât România a fost pe punctul de a nu i-se recunoaște statutul de țară învingătoare ca urmare a tratatului de pace de la București din 1918.’’, a spus, în speech-ul sau, prefectul Ioan Mihaiu.

 

Imediat după, în sunete de trompete a fost dezvelit bustul lui Emannuel de Martonne, realizat la iniţiativa şefului Direcţiei judeţene pentru Cultură, Lucian Silaghi, de către sculptorul Alexandru Păsat, iar apoi o slujbă de sfinţire, din fericire scurtă, de către un preot al ISU Crişana.