Luni, în data de 1 aprilie, cu prilejul dezvelirii bustului geografului francez Emmanuel de Martonne, Instituția Prefectului județul Bihor organizează o ceremonie militară care se va desfăşura, începând cu ora 09.30, în Parcul 1 Decembrie din Oradea.

Potrivit Cancelariei Prefectului, evenimentul va începe, în mod tradițional, odată cu întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, după care cei prezenți vor intona Imnul național al României și al Franței. Autoritățile vor trece, apoi, la dezvelirea bustului geografului francez Emmanuel de Martonne.

Festivitatea va continua cu alocuţiunile privind însemnătatea evenimentului și depunerea buchetelor de flori. Evenimentul se va încheia cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Emmanuel de Martonne a fost un geograf și pedagog francez, cunoscut în România interbelică pentru contribuțiile pe care le-a avut la trasarea granițelor României Mari, precum și la studierea riguroasă, pentru prima dată în istoria științei, a geografiei Românei și a Munților Făgărași, de a căror frumusețe a fost profund impresionat.

Bustul, realizat din bronz, va fi amplasat în Parcul 1 Decembrie și a fost finanțat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Larisa Patricia Herlaș