Lucrările pentru reabilitarea și modernizarea Grădiniței Bratca, pentru care Primăria a obținut finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală I, se apropie de final, astfel încât unitatea de învățământ va putea fi dată în folosință începând din toamna anului acesta, odată cu debutul anului școlar 2019 – 2020.

Proiectul în valoare de 546.000 lei, executat de Trameco S.A., a presupus repararea șarpantei și a planșeului peste parter, înlocuirea învelitorii, montarea unui termosistem pe toată clădirea și refacerea tuturor finisajelor interioare. Grădinița Bratca va pune la dispoziția preșcolarilor trei săli de grupă spațioase, o sală de luat masa cu oficiu de servire în regim catering, un vestiar, două holuri, un spațiu de depozitare și grupuri sanitare moderne. ,,În curând se trece la amenajarea curții din fața Grădiniței. Eu, ca fost profesor de educație fizică și sport, sunt conștient de cât este de important ca acești copii să se joace în natură și să facă mișcare. Tocmai de aceea, cei mici vor avea la dispoziție un spațiu verde și mai multe locuri de joacă”, a declarat primarul comunei Bratca, Alexandru Gaboraș.

Bratca va avea cămin cultural modern

Și la Căminul Cultural Bratca se lucrează de zor. Situată pe strada Principală, clădirea căminului prezenta degradări majore la sistemul de colectare și îndepărtare a apei meteorice, la pardoseli, zidărie, instalații electrice și sanitare, la tencuielile interioare și exterioare. Și la capitolul dotări căminul avea deficiențe serioase. S-a constatat lipsa instalațiilor termice, a instalației de sunet, a sistemului de iluminare a scenei, a unui video – proiector pentru activitățile educative, a calculatoarelor, a mobilierului și a grupurilor sanitare. ,,Având în vederea situația precară a construcției existente, care nu corespundea nici din punct de vedere structural, nici funcțional, am propus refuncționalizarea și reabilitarea acesteia, ceea ce presupune efectuarea mai multor modificări și transformări la nivelul clădirii: extindere la două capete, demolare de pereți, prelungirea șarpantei, refacerea treptelor scenei, extinderea instalațiilor etc. Acum, suntem cu lucrările la jumătate. Din fericire, pentru proiectul <<Modernizare și dotare cămin cultural Bratca, comuna Bratca, județul Bihor >>, în valoare de 2,2 milioane lei, am reușit să obținem bani de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)”, a precizat edilul.

Pentru locuitorii localității Ponoara, Primăria va realiza, în cel mai scurt timp, alimentarea cu apă potabilă, un proiect în valoare de 2,1 milioane lei, finanțat prin PNDL I. ,,În cursul acestei săptămâni vom preda amplasamentul și apoi vom începe lucrările, care urmează să fie executate de Dumexim S.R.L.”, a precizat Gaboraș. Tot cu bani de la Guvernul României, primarul va extinde rețeaua de apă din Damiș și va asigura alimentarea cu apă potabilă a localității Lorău. Împreună, cele două proiecte au o valoare de 4,7 milioane lei. ,,Mai așteptăm obținerea avizelor și apoi dăm ordinul de începere a lucrărilor”, promite primarul.

Nici situația căilor de circulație nu a fost neglijată de actuala conducere a Primăriei. Tocmai de aceea, în perioada următoare se va da startul lucrărilor pentru modernizarea de drumuri și străzi comunale pe o lungime de 15 kilometri. Investiția, în valoare de 5,8 milioane lei, este suportată din bugetul local multianual. Și strada Căbești se află în plin proces de modernizare și consolidare, fiind executate lucrări pe o porțiune de 1,6 kilometri de drum cu bani din bugetul local (746.000 lei). De asemenea, imediat după obținerea avizelor va fi urcată pe platforma Sistemului informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice execuția proiectului ,,Modernizare DC 174 Valea Crișului și modernizare stradă în localitatea Lorău, comuna Bratca, județul Bihor”.

,,Am început un număr mare de lucrări și îmi doresc să le duc la capăt cu succes. Însă, asta nu înseamnă că nu mă gândesc și la alte proiecte. Îmi doresc, de asemenea, să asigur realizarea alimentării cu apă în Secătură, să reabilitez trotuare și rigole în Beznea și Bratca, să construiesc un spațiu de arhivare în Primărie și să mai fac un teren de sport la Beznea”, ne-a mărturisit primarul Alexandru Gaboraș.

Larisa Patricia Herlaș