De Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei, celebrată în fiecare an în data de 24 Martie, Direcția de Sănătate Publică (D.S.P.) Bihor desfășoară o campanie de informare și educare cu privire la cauze, metode de prevenire și tratament.

În ciuda progresului în medicină, tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică de actualitate pe tot globul, fiind una din primele 10 cauze de deces pe plan mondial. ,,În fiecare an, la nivel mondial, se îmbolnăvesc de tuberculoză mai multe milioane de oameni. Copiii reprezintă aproximativ 10% din toate cazurile de tuberculoză”, arată directorul D.S.P. Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Incidența tuberculozei în România este îngrijorătoare

Și în România tuberculoza constituie o problemă prioritară de sănătate publică, reprezentând țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență a tuberculozei, de 4 ori peste media Uniunii Europene, și având una dintre cele mai mici rate de vindecare. Mai mult, anual se înregistrează o creștere a numărului de pacienți infecțioși. De asemenea, rata mortalității prin tuberculoză în țara noastră este de 6,5 ori mai mare decăt media europeană.

Factorii care pot crește direct sau indirect riscul de îmbolnăvire de tuberculoză sunt multipli: accesul limitat la asistența medicală de calitate, șomajul, locuințele insalubre, transporturile. Potrivit specialiștilor, risc crescut de expunere la tuberculoză prezintă contacții persoanelor infectate cu tuberculoză, persoanele străine, inclusiv copiii, care au emigrat în ultimii 5 ani din zone care au o incidență ridicată a tuberculozei, locuitorii și angajații din instituțiile/mediile cu risc ridicat (închisori, centre de îngrijire medicală, persoane fără adăpost, centre de tratament și spitale), populațiile cu venituri scăzute, populațiile minoritare, sugarii, copiii și adolescenții expuși, dar și consumatorii de droguri sau alți utilizatori de substanțe cu risc ridicat.

Metode de prevenire

Tuberculoza poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă personală și a locuinței, evitarea contactului cu persoanele bolnave, vaccinarea nou-născuţilor (previne apariţia formelor grave de tuberculoză la copilul mic – meningita tuberculoasă), evitarea consumului de droguri și a fumatului, evitarea stresului și adoptarea unui regim alimentar sănătos.

Pentru ca aceste informații să ajungă la cât mai mulți bihoreni, Direcția de Sănătate Publică va desfășura activități de informare – educare – comunicare și de diseminare a informației și a mesajelor specifice campaniei prin cabinetele medicale individuale – medici de familie, prin asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din județul Bihor, în unități de învățământ preuniversitar și universitar.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: www.sursadesanatate.ro