Consilierii județeni au fost convocați, vineri, la o ședință extraordinară pentru a vota proiectul de hotărâre privind repartizarea cotelor din impozitul pe venit.

Conform Legii Bugetului de Stat, anul acesta, impozitul pe venit estimat va fi repartizat astfel: 15% la bugetul local al județului, 60% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor și 17.5% într-un cont distinct deschis pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor. „Nu există nicio comună, oraș sau municipiu care să aibă buget mai mic decât cel de anul trecut. Toate cheltuielile cu asistența socială, ce au revenit UAT-urilor, sunt acoperite. Suma corespunzătoare cotei de 7.5% din impozitul pe venit se repartizează în mod egal județelor, în limita sumei de 28.492 mii lei, reprezentând un fond la dispoziția Consiliului Județean. Această sumă va fi redistribuită prin vot de Consiliul Județean, comunelor, orașelor și municipiilor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare”, a spus vicepreședintele Ioan Mang.

Buget mai mare decât cel din 2018

Conform calculelor, bugetul județului a crescut cu 140 milioane lei, și a ajuns la 514.550.000 lei. „Bugetul comunelor a înregistrat o creștere substanțială pentru 2019, adică, nu mai puțin de 2.000.000 lei/comună. Pentru orașe, bugetul nu poate fi mai mic de 6.000.000 lei, iar pentru municipii, nu poate fi mai mic de 12.000.000/an. Municipiile Beiuș și Salonta și comuna Borș nu primesc bani din sumele defalcate pe TVA”, a precizat președintele Pásztor Sándor. Proiectul de hotărâre privind repartizarea cotelor din impozitul pe venit a trecut cu votul celor 30 de consilieri prezenți. „Așteptăm ca unele compensări de pierderi să se facă din cotele defalcate din TVA, acordate de Consiliul Județean”, a spus Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL, care a precizat că deocamdată, primarii nu și-au manifestat nemulțumirea privind bugetul. Trei UAT-uri nu vor beneficia însă de niciun leu din cotele defalcate din TVA. „Este un precedent optimist. Modul în care a fost împărțit bugetul va încuraja unitățile administrative-teritoriale să facă investiții. Borș, Salonta și Beiuș sunt un astfel de exemplu”, a adăugat vicepreședintele Traian Bodea. Bugetul municipiului Oradea a crescut cu peste 4.000.000 lei, doar din sumele defalcate din TVA, Consiliul Județean repartizând UAT Oradea 28.774.000 lei.

Tot cu unanimitate au fost aprobate depunerea și cofinanțarea proiectelor „Centru Educațional Transfrontalier româno-maghiar pentru conservarea patrimoniului natural și cultural” și „Incubator cultural româno-maghiar pentru arte interpretative”, respectiv înființare Parc Științific și Tehnologic Bihor.

Veres Diana