Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, fostul jurnalist Claudiu Cristian Damian a lansat, miercuri, volumul „HOCHMA – Înţelepciunea în cărţile sapienţiale ale Vechiului Testament”, o lucrare care analizează în peste 480 de pagini tema înțelepciunii din trei perspective: omenească, personificată, ca atribut Dumnezeiesc.

Sala de conferințe a Cetății Oradea a devenit aproape neîncăpătoare pentru numărul impresionant de persoane care a participat la evenimentul de lansare a cărții „HOCHMA – Înţelepciunea în cărţile sapienţiale ale Vechiului Testament”. ,,Faptul că ați dat curs invitației mele într-un număr atât de mare nu face decât să confirme că în Oradea și județul Bihor există cerere pentru astfel de evenimente culturale”, a remarcat și autorul.

Primul care a luat cuvântul în cadrul manifestării, pr. conf. univ. dr. Miron Erdei a apreciat că lansarea acestei lucrări despre înțelepciune a fost posibilă cu puțin înaintea Sărbătorilor Pascale și și-a exprimat bucuria pentru faptul că generațiile tinere au astfel de preocupări intelectuale și spirituale lăudabile. Acesta a vorbit despre aplecarea lui Claudiu Cristian Damian asupra arheologiei biblice, această disciplină teologică ce expune în mod ştiinţific situaţia naturală, religioasă, socială, economică şi culturală a poporului Israel, de la origini până la anul 70 d. Hristos.

Invitat special la eveniment, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” și îndrumătorul lucrării a captivat audiența cu o prelegere despre înțelepciune accesibilă tuturor. ,,Niciodată înțelepciunea nu e legată de futurologie, ci e un prezent continuu, prin care încercăm să exprimăm coabitarea noastră cu Cel veșnic”, a explicat, printre altele, universitarul din Cluj – Napoca.

Damian își introduce cititorii în tema cărții încă de la primul contact cu volumul, prin copertă. Aceasta înfățișează cei șapte stâlpi pe care înțelepciunea și-a zidit casa. ,,Vizualizez cu ochii minţii coperta şi am senzaţia că acele coloane infinite se prelungesc dincolo de carte, într-un plan vertical. Statui megalitice în care se scurge timpul ca nisipul în clepsidră străjuiesc orizontul conştiinţei. Sunt momente de taină în care cuvintele înțelepte, rostite în şoaptă ca un descântec magic, vrăjesc gândurile. Ideile urcă în coloane maiestuoase ca ofrande aduse cu sfială divinităţii. Stau în picioare în faţa fiecărei pagini şi caut cu emoţie, în buzunarele minţii, cheia potrivită. Uşa se deschide încet, iar paşii mei abia se simt, ca într-o catedrală. Pășesc plecându-mi urechea la înțelepciune și inima spre bună chibzuială”, sunt gândurile autorului despre ilustrația care îmbracă lucrarea. Tocmai de aceea, el îndeamnă publicul ca de data aceasta să uite de expresia ,,O carte nu se judecă după copertă”.

„HOCHMA – Înţelepciunea în cărţile sapienţiale ale Vechiului Testament” s-a născut din dorința autorului de a cunoaşte, de a descoperi și a înţelege înţelepciunea, în speranța că într-o zi va avea șansa să împărtășească și altora frumuseţea şi misterele lumii. Acest lucru s-a întâmplat miercuri seara, după șase ani de studiu, la evenimentul de lansare a lucrării.

Larisa Patricia Herlaș