Cea mai importantă problemă cu care se confruntă comuna Brusturi, lipsa utilităților publice, va fi de domeniul trecutului întrucât Primăria a obținut finanțare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – etapa II pentru alimentarea cu apă și introducerea rețelei de canalizare.

Ordinul de începere a lucrărilor pentru cele două obiective va fi dat imediat după ce Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va emite autorizația. Alimentarea cu apă presupune un efort financiar de 12, 7 milioane lei, iar execuția pentru introducerea rețelei de canalizare, racorduri și stația de epurare se ridică la 12, 2 milioane lei.

Tot cu bani de la Guvern, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – etapa I se realizează reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 2 din localitatea Țigănești, construcția Grădiniței cu Program Normal nr. 1 Brusturi și construcția Grădiniței cu Program Normal Țigănești. Finanțarea alocată pentru fiecare dintre cele trei proiecte depășește 400.000 lei.

Teren de fotbal pentru tinerii din comună

Potrivit primarului comunei Brusturi, Livia – Daniela Bârlău, luna viitoare va avea loc evenimentul inaugural al terenului de fotbal cu gazon artificial din satul Brusturi, realizat cu fonduri din bugetul local. ,,Acesta este finalizat în proporție de 90% . După inaugurare, el va putea fi folosit de cei aproximativ 460 de elevi ai comunei, de tinerii activi din comună și de alte persoane interesate. Desigur, ne dorim ca acest teren de fotbal să găzduiască și competiții sportive. În vecinătatea terenului vom amenaja, tot din bugetul propriu, un parc de agrement, sub forma unui complex de joacă”, a explicat primarul. Împreună, cele două investiții au o valoare de 410.000 lei.

Tot din fonduri proprii se lucrează, pe o distanță de aproape 915 metri, la un drum comunal care leagă localităție Varasău și Picleu. ,,Urmează să fie pus covorul asfaltic în curând. Lucrările costă 486.000 lei, iar prestatorul este firma Carrier S.R.L. Un kilometru din acest drum a fost deja finalizat anul trecut”, a precizat edilul Livia – Daniela Bârlău.

De curând s-a realizat și modernizarea iluminatului public, pe drumurile situate în raza administrativă a comunei Brusturi, care a constat în înlocuirea becurilor cu LED. Pentru acest lucru, Primăria a scos din buzunar 392.600 lei, iar lucrările au o garanție de 60 de luni.

,,Un alt lucru care ne bucură foarte mult este acela că și Primăria Brusturi a contribuit la existența în comună a unui sistem medical de calitate, astfel încât cetățenii să nu mai trebuiască să se deplaseze pe distanțe lungi atunci când au nevoie de servicii medicale. Tocmai de aceea, am amenajat un spațiu în centrul comunei special destinat acestei cauze. Mai exact, în spațiul respectiv am introdus apă, canalizare și încălzire centrală, astfel încât la parterul clădirii lucrează acum medicii de familie și funcționează centrul de permanență, iar la etaj există medici specialiști care efectuează ecografie cardiacă și doppler, există specialiști pe medicină internă, în obstretica ginecologie și gastroenterologia”, ne-a mai declarat primarul.

Lista proiectelor menite să dezvolte comuna Brusturi va deveni una și mai lungă, promite Livia – Daniela Bârlău. ,,În anul care vine mi-am propus să ridicăm capele mortuare în Brusturi și Picleu, să introducem gazul în comună, să oferim teren tinerilor căsătoriți pentru a-și construi casă și mai există și alte proiecte la care ne gândim pentru binele locuitorilor din Brusturi”, a transmis edilul.

Larisa Patricia Herlaș